Nu verkrijgbaar: Roots juni

Marloes Blom

20 May 2024 .

Roots juni

In Roots juni een uitgebreid dossier over Frankrijk, met 10x de allermooiste natuur. Verder alles over de extravagante mandarijneend en de geelgors, podcastvogel van de maand. We wandelen in Meijendel & Rottige Meente, en de lezersfoto’s hebben dit keer als thema ‘less is more’. Drie onderwerpen kort uitgelicht.

Frankrijk: 10 adembenemende bestemmingen

Frankrijk herbergt de mooiste en meest gevarieerde natuur van Europa. Aldus de redacteuren van Roots. Deze 10 gebieden en hun hotspots zijn daar fraaie voorbeelden van. Van noord naar zuid, van alpenmarmot tot lammergier.

Zonsondergang bij Pointe du Raz. Foto: Getty Images

Extravagante exoot: de mandarijneend

In zijn oorspronkelijke leefgebied in Oost-Azië gaat het niet goed met de mandarijneend, maar in Europa lijkt de vogel met zijn extravagante verenpak een veilige haven te hebben gevonden. Ook Nederland heeft een stabiele populatie. Natuurfotograaf Edwin Giesbers sprak over deze ‘vriendelijke’ exoot met Sovon Vogelonderzoek Nederland.

mandarijneend
In Engeland wordt de mandarijneend sinds 1971 niet meer als exoot maar als inheemse vogel beschouwd. Foto: Edwin Giesbers

Duinwandelen in Meijendel

Meijendel is het grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland. Je wandelt er langs duinmeren en vennen en door bossen, valleien en – uiteraard – duinen. Dankzij al die verschillende leefgebieden en de diversiteit aan flora en fauna staat Meijendel in de top tien van meest vogelrijke natuurgebieden van Nederland.

Het nationale park Hollandse Duinen, waarvan Meijendel onderdeel is, telt ongeveer 7.000 verschillende soorten planten, vogels, libellen, vlinders en zoogdieren. Foto: Lia van Looij

Foto bovenaan: Lia van Looij

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws