Nu te zien: rammelende hazen

Paul Bohre

5 March 2018 .

De hazen krijgen het in deze tijd op hun heupen. Ze rennen in rijen achter elkaar aan, springen door de lucht en rollen over het verse gras. De rammeltijd noemen we dat.

Februari/maart is de paartijd bij de hazen; en hét moment suprème om ze mooi te zien. Zeker als de weides ’s ochtends berijpt zijn zie je ze het best. Verliefd als ze zijn hebben dan even geen oog meer voor de omgeving, zodat je ze gemakkelijk kunt benaderen. Het grootste deel van het jaar leven hazen – in tegenstelling tot konijnen – solitair. Ze huppelen eenzelvig door het leven en brengen de dag het liefst al soezend door in een ondiep kuiltje, een ‘leger’.

Maar in februari en maart is het even voorbij met het ongedwongen vrijgezellenleven. Want hoewel hazen bijzonder plaatstrouw zijn, gaat langoor dan ineens een paar weilanden op reis: om te vechten voor de vrouwen. Vooral op de wat mildere winterdagen barst het geweld los. Daarbij gedragen de mannetjeshazen zich als echte macho’s! Niet voor niets worden ze daarom ook wel rammelaars genoemd.

Het winnende mannetje

Eerst vindt er een heuse afvalrace plaats, waarbij ze in rijen van vier tot acht hazen al grommend achter elkaar aan rennen. Ondertussen gaan ze regelmatig met elkaar op de vuist, waarbij het er heel heftig aan toe kan gaan. Het mannetje dat er uiteindelijk als sterkste uitkomt, wint een vrouwtje voor zich. Maar zij maakt wel de dienst uit en bepaalt wanneer en waar er gepaard wordt, waarbij het er ook niet zachtzinnig aan toe gaat. Soms bijt hij haar zo hard in haar bevallige nekharen, dat ook hier de pluizen wol in het rond vliegen. Daarna keert de rust terug. Zes weken laten worden de jongen geboren. Noteer maar vast in de agenda, want ook kleine haasjes zijn geweldig om te zien!

Meer weten over hazen? Ga naar www.vzz.nl.

hazen

Foto: Fred van den Bosch

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws