Deze oerwalvis zwom ooit in de omgeving van Maastricht

Daniël Mulder

21 May 2019 .

Walvis – Vindplaats: Maastricht

In een vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht ligt al jarenlang een goed bewaard geheim: een aantal gebroken walviswervels en -ribben van een oerwalvis van minimaal 33 miljoen jaar oud. In Walvis – Vindplaats: Maastricht vormen ze het middelpunt van een nieuwe tentoonstelling. Zondag 26 mei is de opening, inclusief een bijzondere lezing van paleontoloog John Jagt.

Jarenlang lagen ze in een vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht: een stel gebroken walviswervels en –ribben. Ze werden in 1979 gevonden in de voormalige ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg in Maastricht. Pas in 2014 stelde een onderzoeksteam de ouderdom van de zogenoemde ‘ENCI-walvis’ vast: 33 tot 37 miljoen jaar oud. Het bleek om een stel bijzondere botten te gaan, want in Europa zijn maar weinig walvisresten bekend uit deze periode. Deze walvis zag er net even anders uit dan de walvis van tegenwoordig. Hij had een langere bek met forse tanden en rudimentaire achterpoten.

Walvis – Vindplaats: Maastricht

Illustratie: Carlos Peredo

Leefwereld der giganten

De wervels en ribben van de ENCI-walvis vormen daarom het middelpunt van de expositie Walvis – Vindplaats: Maastricht. In deze tentoonstelling maak je kennis met de prehistorische ENCI-walvis, zijn hedendaagse soortgenoten en de leefwereld van deze giganten. Alle aspecten van deze zeezoogdieren komen aan bod. Van hun perfect aangepaste lichaamsbouw tot hun communicatiegedrag. Ook kom je via verhalen uit vroegere tijden, denk aan Moby Dick en andere walvisvaardersavonturen, meer te weten over de reputatie van deze dieren.

Opening mét lezing

Vanaf zondag 26 mei is Walvis – Vindplaats: Maastricht open voor het publiek. Paleontoloog John Jagt geeft tijdens deze opening in zijn presentatie ‘The making of … Walvis’. Daarin legt hij uit hoe de tentoonstelling tot stand kwam. De lezing in het Nederlands begint om 13.30 uur en duurt circa 1 uur. De lezing in het Engels begint om 15 uur. Aanmelden voor de lezing is verplicht: [email protected]. Verder worden deze dag rondleidingen en activiteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd.

Bezoek Maastricht

Natuurhistorisch Museum Maastricht vind je aan het De Bosquetplein 7, 6211 KJ Maastricht. De expositie Walvis – Vindplaats: Maastricht is te bezoeken t/m 12 januari 2020.
Openingstijden museum: di t/m vr van 11 tot 17 uur, weekeinde van 13-17 tot uur. Meer info:
www.nhmmaastricht.nl.

 

Foto header: Wikimedia

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws