Onbetaalbaar of waardeloos?

redactie

12 September 2012 .

De Malagassische boegsprietschildpad, de escudo-eilandluiaard, de spookorchidee van de Kaaimaneilanden en de Californische bruinvis; het is goed mogelijk dat deze soorten binnen niet al te lange tijd uitsterven.

De Zoological Society of Londen (ZSL) en de Internationale Unie voor Natuurbescherming hebben voor het eerst een lijst met honderd van de meest bedreigde dier- plant- en schimmelsoorten opgesteld, verspreid over 48 landen. Achtduizend vrijwillige wetenschappers over de hele wereld hebben er aan meegewerkt. Met de lijst vraagt de organisatie aandacht voor de bescherming van de soorten, die zonder onmiddellijke aandacht waarschijnlijk snel verdwijnen.

 

“Als deze 100 soorten morgen verdwijnen, heeft dat weinig effect op de wereldeconomie, banen of veiligheid”, zegt Jonathan Baillie, directeur van de Conservation Programmes van ZSL. “Maar dat geldt voor miljoenen soorten op aarde.” Volgens Baillie wordt er steeds vaker gekeken naar wat natuur en dieren voor de mens kunnen doen. “De mens heeft de bedreigde status van de meeste van deze soorten veroorzaakt. In bijna alle gevallen kunnen we het uitsterven tegengaan. De toekomst ligt dus in onze handen. Hebben zij het recht op bestaan of wij het recht ze met uitsterven te bedreigen?”

 

De lijst is gepresenteerd tijdens een wereldcongres over natuurbescherming, van 6 tot en met 15 september in Zuid-Korea. Bekijk hier alle honderd bedreigde soorten.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws