Oog in oog met de das

redactie

13 April 2012 .

Een das zie je zelden, want deze schuwe nachtbraker leidt een verborgen bestaan. Maar met de allereerste dassenkijkhut van Nederland zet Landschap Overijssel de das volop in de schijnwerpers.

 

Landschap Overijssel heeft de primeur: de eerste dassenkijkhut van Nederland, in de omgeving van Deventer, is een feit. Dassen zijn schuw en ze leiden een verborgen bestaan, maar de kijkhut biedt je een bijzondere kans om dassen te zien zonder ze te verstoren.

 

Overdag leven dassen in hun ondergrondse kastelen (burchten genoemd) die door de vele gangen, etages en kamers de omvang van een paleis lijken te hebben. ’s Nachts gaan ze op voedseljacht. Het mooiste moment is als ze hun burcht verlaten, daarom is de kijkhut zo’n mooi idee, dan steken ze eerst voorzichtig hun kop naar buiten. Als de kust veilig is gaan ze zich eerst uitgebreid krabben. Als ze jongen hebben spelen ze vaak eerst een tijd met de jongen voor de burcht. Beelden die iedere natuurliefhebber graag wil zien.

 

Speciaal voor lezers van Roots!

In de maand juni stelt Landschap Overijssel de dassenkijkhut exclusief beschikbaar voor de lezers van Roots. Juni is een bijzondere maand voor de das, de jongen worden dan grootgebracht en met wat geluk zie je dan spelende dasjes voor de ingang van hun burcht. Zin om dassen te kijken? In Roots vind je een kortingsbon waarmee je je kunt aanmelden (€ 30,- p.p.) voor een bezoek aan de dassenkijkhut.

 Inclusief

• ontvangst met koffie en thee een uur voor zonsondergang in het bezoekerscentrum op locatie.

• een inhoudelijke toelichting op de das en zijn leefomgeving.

• onder begeleiding van een gids een wandeling naar de dassenkijkhut.

• dassen kijken, bezoek duurt ongeveer twee uur.

• aandenken aan je bezoek.

 

Foto: Mark Zekhuis

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws