Op zoek naar de nachtegaal

René Alblas

25 april 2018 .

Het geluid van de nachtegaal is misschien wel het allermooiste geluid van de wereld. Maar hoe ziet dat vogeltje er nou eigenlijk uit? Als je meegaat met de excursie van Staatsbosbeheer in de duinen bij Katwijk aan Zee, heb je grote kans om het vogeltje tegen te komen. Samen met de boswachter vertrek je rond de schemering. Tijdens de wandeling zal de boswachter ook meer vertellen over het zogenaamde 5000-soortenjaar, waarin vrijwilligers proberen meer dan 5000 planten- en diersoorten te vinden in de Zuid-Hollandse Duinen.

Hét moment voor de nachtegaal

Het is nu een prima moment om op zoek te gaan naar de nachtegaal. Na hun terugkeer uit het warme zuiden, zingen de nachtegaalmannetjes vanaf half april tot en met eind mei uit volle borst. Dat doen ze aanvankelijk om een vruchtbaar vrouwtje te imponeren, later doen ze dit ook om hun territorium af te bakenen. Als in juni de kleine nachtegaaltjes worden geboren, is er geen tijd meer voor zang.

Dat nachtegalen niet alleen ’s nachts zingen schreven we al eerder in dit artikel.

Waarom heeft de nachtegaal zoveel zanglust?

De mannetjes proberen het vrouwtje te verleiden om met hen te paren. Hoe meer vogels er terugkeren uit Afrika, hoe harder de mannetjes gaan zingen. Ze houden zich daarbij aan de nachtegaalcode. Afwijkende zang wordt niet gewaardeerd en uit onderzoek blijkt dat eigenwijze mannetjes vaak eindigen als vrijgezel. Zolang de eieren nog niet zijn uitgekomen, blijven de mannetjes doorgaan om het territorium af te bakenen. Vrouwtjes zingen niet, ze maken alleen een piepend geluid.

Data van de nachtegalen-excursie: donderdag 3 en vrijdag 18 mei

Startpunt: Soefietempel, Zuidduinseweg 7, Katwijk aan Zee .

Tijd: 19-21 uur.

Prijs: € 5 (t/m 12 jaar € 2,50).

Info en aanmelden: staatsbosbeheer.nl.

nachtegaal


Meer Agenda