Een oplossing voor al het drijvende plastic?

redactie

11 June 2014 .

De tonnen plastic die drijven op de Stille Oceaan zijn een enorm probleem. Dat lijkt bijna onoplosbaar. Toch is er nu hoop op een oplossing.

De Nederlander Boyan Slat is op de technische Universiteit van Delft een project gestart dat goed zou kunnen werken in de strijd tegen het plastic. Hij heeft een enorme trechter ontwikkeld die (getrokken door een boot) de troep uit het water zou kunnen halen. Deze trechter zou in tien jaar tijd de helft van al het plastic op kunnen ruimen, dat wil zeggen 70 miljoen ton. De methode die bedacht is brengt (vanzelfsprekend) geen enkele schade toe aan de flora en fauna van de oceaan.clean

Slat is pas 19 jaar oud en raakte tijdens een vakantie in Griekenland -waar hij meer plastic flessen dan vissen in het water zag- gemotiveerd om dit wereldprobleem op te gaan lossen.

Er is inmiddels een grote serieuze werkgroep Ocean Cleanup waarover je alles kunt lezen op deze site. Het enige wat er nu nog ontbreekt is geld. Er is 2 miljoen dollar nodig voor het project, en dat zou over 3 maanden binnen moeten zijn. Je kunt al meehelpen door 6,21 dollar te doneren. Daarmee kan één kilo troep worden opgeruimd.

 

De foto toont een stukje van de trechter die de troep moet gaan opruimen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws