Opnieuw lammergieren uitgezet in de Alpen

René Alblas

10 June 2015 .

Lange tijd werd de lammergier vooral als een bedreiging gezien. Men dacht dat het dier (vanwege zijn grootte) op lammeren joeg en af en toe ook wel eens een kind verschalkte. Er werd volop gejaagd op de lammergier en in 1913 was het dier dan ook volledig verdwenen uit de Alpen. Een kleine populatie wist zich te handhaven in de Pyreneeën, op Corsica en op Kreta.
In 1986 werd besloten de lammergier te gaan herintroduceren in de Alpen. In totaal werken 38 dierentuinen en 5 fokcentra mee aan de herintroductie. Er zijn inmiddels 235 dieren uitgezet en daar zijn er onlangs weer 2 bijgekomen. Deze werden uitgezet in het Italiaanse Entracque in Piemonte. De uitgezette dieren zijn 3 maanden oud en wegen 6 kilo per dier. Ze komen uit een dierentuin in Tsjechië. Voorlopig worden de dieren gevolgd om te zien of ze zich goed aan weten te passen.
Ze hebben ook namen gekregen: Roman en Hercules. Genoemd naar twee stadswijken van Monaco. De prins van Monaco is namelijk de belangrijkste geldschieter van dit project.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws