Opvallend veel verse citroenvlinders

Paul Bohre

12-08-2022 00:00:00

De citroenvlinder is één van de eerste vlinders die je in de lente te zien krijgt. Maar juist nu vliegen er ook opvallend veel verse citroenvlinders. Hoe zit dat?

De citroenvlinder is één van de eerste vlinders die je in de lente te zien krijgt. Hoewel, met zijn vleugels die op blaadjes lijken, is hij erg goed gecamoufleerd en als hij tussen de bladeren zit, maar moeilijk waar te nemen. Het is een van de vlinders die de winter als volwassen vlinder overleeft. Ze hangen dan tussen overblijvende groene bladeren in struiken. Zodra de temperaturen wat hoger worden, gaan ze vliegen.

citroenvlinder

De citroenvlinder is door zijn helder groene kleur en grootte een opvallende verschijning. Foto Paul Böhre

 

Sporkehout waardplant

Wanneer in het voorjaar de blaadjes aan de bomen tevoorschijn komen, zet de citroenvlinder zijn eitjes af op een uitlopende bloemknop of op de onderkant van de blaadjes van het sporkehout. Hiervoor worden vooral jonge planten, op zonnige plaatsjes, aan de rand van een bos verkozen. De kleine rupsen blijven een tijdje aan de onderkant van het blad hangen, parallel met de bladnerven. Later verhuist de rups naar de bovenkant van het blad, waar ze zich parallel met de middennerf legt. In beide posities valt de rups, door haar groene kleur, vrijwel niet op. De rups verpopt zich op de waardplant of zoekt een geschikt plekje in de omliggende vegetatie.

Citroenvlinders

Er vliegen momenteel opvallend veel citroenvlinder rond. Foto Paul Böhre

 

Opvallend veel verse citroenvlinders

Van begin juli tot midden juni van het volgende jaar vliegt de citroenvlinder in één enkele generatie rond. In de maand april en van eind juli tot en met augustus heb je het meeste kans om een citroenvlinder waar te nemen. Nu dus, en het zijn er dit jaar opvallend veel! Waarschijnlijk door het mooie en warme weer.

De citroenvlinder komt van Midden-Scandinavië tot Noord-Afrika en van Groot-Brittannië en Frankrijk tot Siberië voor. Bij ons is het een vrij algemene standvlinder. Voor de voortplanting zoekt de citroenvlinder bosranden en struikgewas op. Overwinteren doet hij als vlinder dus in dichte vegetatie, zoals klimop, hulst, braam of graspollen. Door hun bladvormige vleugels vallen ze hier amper op.

 

Weetjes

De citroenvlinder kan ongeveer 1 jaar oud worden en is daarmee de langstlevende vlinder in onze regio. De mannetjes van de citroenvlinder zijn felgeel en de vrouwtjes groenig wit. De vleugels eindigen in een puntje en op elke vleugel staat een gele, oranje of bruine stip. Drie weetjes over deze winterbikkel. Aanrader: dit handige zakgidsje over vlinders.

Bron: Natuurpunt.be, Vlinderstichting.nl

Recente Editie


Meer Nieuws