DOOR: PAUL BÖHRE
Afgelopen weken ben ik onder andere druk geweest met het organiseren van een uitgebreide verrekijkertest voor het ROOTS aprilnummer, die vanaf morgen bij de abonnees op de mat valt en in de winkel ligt. Maar liefst 22 kijkers heb ik samen met een panel getest, een enorme klus omdat we ze stuk voor stuk beoordeeld hebben op onder andere beeldkwaliteit, gezichtsveld, handligging, scherpstelling, maar bijvoorbeeld ook gekeken hebben naar het comfort van de draagriem, oogschelpen en tas. Maar het resultaat mag er zijn. We hebben maar liefst tien pagina’s met mooie verrekijkers in het blad op een rij gezet, en ik hoop dan ook dat mensen die het moeilijk vinden om een juiste kijker te kiezen hier wat aan zullen hebben de komende tijd. Want we geven ook veel tips waar je op moet letten als je op pad gaat om een verrekijker te gaan kopen.
Terwijl ik bezig ben met het verzamelen van kijkers en natuurlijk ook zelf op zoek ga naar informatie over de betrokken merken, hoor ik geregeld de naam van een winkel vallen waarvan de eigenaar een compleet kijkermuseum heeft ingericht: House of Outdoor Optics in Maarssen. Benieuwd geworden naar hoe dat er uitziet, ga ik er een keer stiekem kijken op een vrije zaterdagmiddag. Zelf ben ik al een tijdje op zoek naar een goede vier-seizoenen buitenjas, nou, die hebben ze er ook hangen. Geloof me.
Eenmaal in de winkel valt mijn oog al snel op het inderdaad buitengewoon grote verrekijkerassortiment. Maar liefst 500 (!) verschillende modellen van 1850 tot heden. De oudste modellen staan veilig achter glas in speciale vitrines. Ik kijk mijn ogen uit, want ik ben zelf ook een pure liefhebber van deze stukjes briljant vakwerk. “Heb je zelf nog een oude verrekijker, die je niet gebruikt?” Hoor ik ineens achter me. Medewerker Ida Verkerk reikt me meteen een folder aan. “Want dan kun je hem schenken aan ons project “Second Life Optics”. Het project is een kopie van een soortgelijk initiatief van de Engelse vogelbescherming, dat inmiddels in vijftien jaar tijd al aan ruim 23.000 verrekijkers een tweede leven heeft kunnen geven. Verkerk: “Ook defecte optiek is welkom. Ze worden hier opgeknapt door verrekijkerspecialist Jan. Soms maakt hij zelfs van vier defecte kijkers één werkende kijker.” Overal hangen onderdelen aan speciale haken. Ringen, oogschelpen, riempjes. De hele ruimte ademt verrekijkers, voor elk merk is een apart hoekje ingericht. Je waant je voor even in de kijkerhemel, als die al zou bestaan. In elk geval voor de liefhebber, zoals ik, een waar el dorado om in rond te koekeloeren.
Maar ter zake. Wie ergens nog een oude verrekijker of telescoop heeft liggen, die hij of zij niet meer gebruikt: schenk hem dan aan “Second Life Optics”. De kijkers komen dan terecht bij geselecteerde projecten van non-profit organisaties met een maatschappelijk en/of educatief karakter.
En weet je zelf een project waar verrekijkers gewenst zijn, neem dan ook gerust contact op. Kijk voor meer en de voorwaarden op www.secondlifeoptics.nl.
Adres: Diependaalsedijk 12-14, 3601 GK Maarssen, (0346) 556166.
PS. En vergeet niet de Roots van april aan te schaffen met de kijkertest met maar liefst 22 verschillende modellen. Scheelt je een hoop uitzoekwerk.