Our planet, top natuurfilms met David Attenborough op Netflix

René Alblas

15 April 2019 .

David Attenborough heeft geen verdere introductie nodig. Iedere natuurdocumentaire waar deze 93 jarige Britse bioloog aan meewerkt is topklasse. 

Na succesvolle natuurseries bij de BBC, zoals Wildlife on one, Planet earth en Blue planet kiest deze senior voor een modern platform dat ook onder jongeren een groot bereik heeft, Netflix.

Bedreigingen

De titel van de Netflix documentaireserie is Our planet. Er is in deze serie een duidelijke keuze gemaakt om naast het tonen van de schitterende natuur wereldwijd, te waarschuwen voor de bedreigingen. En dat zijn er nogal wat, zoals het razendsnel verdwijnen van de oerwouden in Azië en Zuid Amerika en de verwoesting van de koraalgebieden.

Deel één

De serie heeft acht afleveringen. De eerste aflevering is een soort introductie, waarin diverse gebieden en dieren worden behandeld. Ook wordt duidelijk welke relaties er zijn tussen de verschillende landschappen in de wereld. Zo zorgt de wind ervoor dat de miljoen stuifzandkorreltjes uit de grote woestijnen in de zee terechtkomen en daar het zeeleven in stand houden.

Deel zeven tot en met acht

Deel twee behandelt de poolgebieden, waar ijsberen, walrussen, zeehonden, narwals en pinguïns leven. In deel drie komen de oerwouden aan bod. De paringsrituelen van paradijsvogels zijn daarin het meest opmerkelijk. Deel vier behandelt de kustwateren, met onder andere schildpadden, haaien en zee-egels. In deel vijf zie je de grasvlakten van Afrika, zowel bovengronds als ondergronds. Deel zes toont het mysterieuze leven van de diepzee, waar merkwaardige dieren voorkomen en waar nog veel te ontdekken valt. Vers water is het thema van deel zeven. Voor velen lijkt de aanwezigheid van vers water een vanzelfsprekendheid, voor sommige dieren is het een schaars maar essentieel goed. De serie sluit af met de bossen. Hierin wordt de onderlinge afhankelijkheid getoond, tussen uiteenlopende bosbewoners, zoals Amerikaanse zeearenden, wilde honden en Siberische tijgers.

De serie met de stem van David Attenborough kwam tot stand in samenwerking met het WNF.

Foto: Jonny Verheyden (niet uit de serie)

 

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws