Overlast van muggen

René Alblas

26 August 2016 .

Het is weer muggentijd. De hoge temperaturen in combinatie met de regen van de afgelopen tijd zorgen voor ideale omstandigheden voor de muggen. Hoe groot de overlast is, kun je mooi bijhouden op muggenradar.nl. Op deze site kun je ook meldingen doorgeven als je vaak geplaagd wordt door de prikkende zoemertjes.
Uit de gegevens die zijn binnengekomen bij muggenradar is het volgende af te leiden: in het zuiden van Nederland zijn beduidend meer muggen dan in het noorden. 36 Procent van de meldingen in het zuiden betreffen “heel veel overlast”, tegenover 20 procent in het noorden. Met heel veel overlast wordt bedoeld dat er meer dan 20 steekmuggen in één keer worden waargenomen.
Het tijdstip waarop de meeste muggen worden gezien is ‘s avonds en ‘s nachts. In de nachtelijke uren worden ze vooral in de slaapkamer waargenomen. 52 Procent van de meldingen betreft een verstoorde nachtrust.

ed stam
Bij alle muggensoorten bijt overigens alleen het vrouwtje. Ze heeft het bloed nodig om eitjes te kunnen produceren. De muggenzwermen die je ‘s avonds in de tuin kunt zien, bestaan volledig uit mannetjes. Ze wachten op een vrouwtje dat op de zwerm afkomt. Eén mannetje is vervolgens de gelukkige en vliegt er met het vrouwtje vandoor. Vervolgens vindt de paring plaats die slechts enkele seconden duurt.
Een gevaarlijke muggensoort is de tijgermug. Deze mug kan nare ziektes zoals knokkelkoorts, gele koorts en het Chikungunya virus overbrengen. Normaal geproken komt deze mug alleen in tropische streken voor. Maar door de klimaatsverandering maakt deze mug een opmars naar het noorden en heeft inmiddels al midden Frankrijk bereikt.

Foto: Jonge kluut in een wolk van muggen, Ed Stam

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws