Papegaaiduikers kijken

redactie

5 November 2013 .

Hij lijkt op een clown en is een zeer opvallende verschijning. De papegaaiduiker. Deze vogel leeft in het Noord Atlantisch gebied: Ierland, Schotland, Noorwegen, Noord Amerika en vooral op IJsland.

Zijn naam dankt hij aan z’n snavel. In de zomer kleurt deze bijzonder fel oranjerood en vertoont enige gelijkenis met een papegaai. In de winter verdwijnt die felle kleur trouwens, zijn snavel is dan wat saaier maar de vogel is er niet minder opvallend door.

Fotograaf Theo Bosboom is al jaren gefascineerd door deze vogel en fotografeerde hem ontelbare malen tijdens zijn reizen naar IJsland. En dat heeft geleid tot een mooi artikel in de Roots van november.

Zou je ook wel eens een papegaaiduiker in het echt willen zien? In de winter trekken de vogels zuidwaarts en soms zijn bij een sterk noord-westelijke wind ook voor de Nederlandse kust te zien (tussen oktober en januari). Maar op IJsland is de kans natuurlijk veel groter. Met name in het uiterste noordwesten.

Je kunt ook met Theo Bosboom mee, hij weet de allerbeste vindplekken. De fotograaf begeleidt vier keer per jaar fotoreizen naar IJsland. Klik hier voor meer info.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws