Papegaaiduikers op de Farne eilanden

René Alblas

6 June 2018 .

In de serie “Uitgelicht” bespreekt een natuurfotograaf zijn of haar recent gemaakte foto. Deze keer vertelt Inge Duijsens over haar foto van een papegaaiduiker.

Papegaaiduikers op de Farne eilanden, beste tijd mei-juli

Dit portret van een papegaaiduiker met zijn bek vol zandspieringen heb ik gemaakt op de Farne eilanden, voor de kust van Engeland. De opname is van 22 juni 2017 toen alle zeevogels jongen hadden en volop gevoerd moesten worden. De papegaaiduikers hebben dan al grote jongen die regelmatig uit hun hol komen. Het zal niet lang meer duren of de jonge vogels vertrekken naar zee. Eind juni moesten de meeste jongen nog volop gevoerd worden. Dus het was een perfect moment om deze leuke vogels vast te leggen met hun bek vol vis.

Ik had me voorgenomen om een dergelijke opname te gaan maken, maar in de praktijk viel dat nog niet mee. Er zitten namelijk kokmeeuwen rond de nesten te wachten die proberen de visjes uit de bek van de papegaaiduikers te grissen. De papegaaiduikers met visjes landen daarom zo dicht mogelijk bij het hol en duiken er meteen in. Uiteindelijk lukte me het wel, nadat ik een plek had ontdekt waar ze na hun landing even “poseerden” op een uitkijkpunt en daarna doorliepen naar het nest. Ik ben erg blij met deze foto.

Hoe kunnen ze door blijven vissen zonder visjes te verliezen?

Ze schuiven met hun tong de visjes naar achter. Die blijven zitten door weerhaakjes in de rand van hun bek, zodat ze hun bek kunnen openen zonder de visjes te verliezen.

Beste tijd

In de maanden mei, juni en juli kun je de papegaaiduikers gaan bekijken en fotograferen op Staple island en inner Farn (behorend tot de Farne eilanden). Naast de papegaaiduikers zijn er nog andere vogels die er broeden zoals de noordse stern, noordse stormvogel, gewone alk en drieteenmeeuw.

Een tripje naar de Farne eilanden kan ik van harte aanbevelen. Het is een geweldige ervaring om deze bijzondere vogels van dichtbij te zien. De papegaaiduiker stond hoog op mijn wensenlijstje. Het is vrij eenvoudig zelf te organiseren, maar je kunt ook een georganiseerde reis boeken. De uitvalsbasis is Seahouses in Engeland vanwaar dagelijks meerdere bootjes naar de eilanden varen. Ik raad wel aan wanneer je de vogels wilt fotograferen er een paar dagen voor uit te trekken. Bij harde wind kunnen de bootjes niet aanleggen op de eilanden en moet je wachten tot het wel mogelijk is. Bovendien heb je meer kans op goede foto’s wanneer je de vogels een tijdje hebt bestudeerd en je kunt besluiten vanuit welke hoek je ze wilt fotograferen.

Canon EF 100-400 zoomlens, diafragma: f/8, sluitertijd 1/800, ISO 800

Handig tips van Inge:

  • Meer informatie en foto’s van de papegaaiduikers vind je op mijn website, hier vind je ook mijn blog  over mijn bezoek aan de Farne eilanden.
  • Je kunt er nu nog naar toe, eind juni heb je de meeste kans op papegaaiduikers met hun bek vol visjes. De bootjes kun je ter plekke boeken of online reserveren via Billy Shiels boat trips. Deze organisatie heeft het meest uitgebreide programma en zij zetten extra bootjes in wanneer het druk is.
  • De kamers in Seahouses zijn beperkt, dus dat is goed om van tevoren te reserveren, of te gaan overnachten in een dorpje verderop wanneer je met de auto bent.
  • Naast de kosten voor het boottripje betaal je voor ieder bezoek aan de eilanden aan de National Trust.  Wanneer je meerdere dagen gaat of nog andere National Trust plaatsen wilt bezoeken kan het voordelig zijn om een jaarabonnement te nemen.

Kijk hier voor nog meer “uitgelichte” foto’s.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws