De 6 leukste plantenweetjes voor april

Daniël Mulder

16 April 2022 .

Roots weidevogelwandeling door het Groene Hart

In april laten de bomen en planten echt van zich horen. Roots presenteert daarom 6 interessante plantenweetjes. Handig, want al deze planten kun je deze maand zien in het park of in de natuur.

1 Bij welke familie hoort deze bosplant? Tip: gebruik je neus.

Deze plant met brede bladeren en witte zes-tallige bloemen groeit in loofbossen. Hij bloeit in het voorjaar, voordat de bomen in blad staan. Hij ruikt sterk naar uien en behoort dan ook tot lookfamilie. De naam: daslook. Ook lekker bij een gerecht.

plantenweetjes

Foto: Ineke Meijs Biezenaar

2 Welke boom heeft nu zachte en lentegroene naalden?

Van loofbomen zijn we het gewend dat ze ’s winters kaal zijn en in het voorjaar frisgroen uitlopen, maar naaldbomen kennen we als altijd groen. De lariks gedraagt zich wat dat betreft als een loofboom. Deze naaldboom – herkenbaar aan de naalden in toefjes – wordt ’s winters kaal en krijgt in het voorjaar weer frisse naalden. Die zijn in het begin nog lichtgroen en zacht.

plantenweetjes

Foto: Peter Westen

3 Welke plant vindt het niet erg een voetveeg te zijn?

Grote weegbree groeit bijna overal waar mensen lopen: in gazons, langs stoepranden en soms zelfs midden op een wandelpad. Schoenzolen deren hem niet. Doordat zijn concurrentie daar veel slechter tegen kan, is het voor de weegbree juist een voordeel als een plek veel betreden wordt. Zijn brede bladeren zijn stevig en de vaatbundels die er in zitten zijn dat helemaal. Als je de stengel stuk trekt, zie je ze als spaghettislierten hangen.

plantenweetjes

Foto: Wikipedia

Roots april

Heeft de paardenbloem een imagoprobleem? Je leest er alles over (+ meer plantenweetjes) in de Roots van april . Bestel Roots snel en makkelijk via onze webshop. Je krijgt het nummer zonder verzendkosten (binnen Nederland) thuisgestuurd.”

4 Wat hangt er over een paar maanden op de plaats van deze witte klokbloempjes?

De witte klokbloempjes op deze foto zijn van het lelietje-van-dalen, een aardig plantje uit loofbossen. Als ze zijn uitgebloeid ontwikkelt zich uit het vruchtbeginsel een bes. Die verkleurt van groen via oranje naar rood.

Foto: Ron Kool

5 Welke plant heeft zulke donkere vlekken op zijn bladeren?

Het is perzikkruid. Deze plant met aren van kleine roze bloempjes is heel algemeen. Hij groeit vooral op plekken waar veel stikstof en fosfaat in de bodem zit. Braakliggende terreinen staan er soms vol mee, maar je kunt de plant ook vaak aan de voet van een stoplicht, naast een regenpijp of op een andere bij honden favoriete plek zien staan.

Foto: Geert-Jan Roebers

6 Vandaag man, maar morgen vrouw. Welke bloem is dat?

De eerste dag dat de gele lis bloeit zijn uitsluitend de meeldraden rijp. Dan vervult de bloem dus een mannelijke rol. Pas de volgende dag rijpt de stempel en is de bloem ontvankelijk voor stuifmeel dat – per definitie – van een andere plant wordt aangevoerd door een hommel of ander insect. Dus dan is de lis vrouwelijk.

Foto: Paul Böhre

Meer plantenweetjes

Foto bovenaan: Edwin Giesbers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten