Pleisterplaats – Tussen de dansende bomen

Adinda van Kuijk

12 maart 2020 .

Boshuis Drie

In de oudste bossen van Nederland dansen de bomen, sommige hebben zulke dichte kronen dat er geen sprankje zonlicht doorheen weet te prikken. Boshuis Drie ligt midden in deze mysterieuze wouden én vlak bij de hei. Veluwser krijg je het niet. Een uitgelezen plek om te pleisteren. 

De januaridip is achter de rug, het voorjaar lonkt. Op dagen dat de zon een beetje wil, zit het beschutte terras van Boshuis Drie mudjevol en is baas Kees van Hamersveld in zijn element: “Dat is zó genieten, iedereen die blij is met de eerste zon van het jaar.” Ook binnen zit je goed in de oude koestal of opkamer van de boerderij die het Boshuis lang was. De geschiedenis gaat terug tot 800, toen Ierse missionarissen midden in de bossen een kapelletje stichtten. De witte voorgevel van het Boshuis is een overblijfsel van dit bedehuisje. Een andere belangrijke erfenis uit vroeger tijden is de appeltaart naar recept van Kees’ oma Aartje, die het Boshuis 50 jaar geleden samen met Opa Gart runde. En dan zijn er nog de mooie verhalen over vroegere generaties van de koninklijke familie die hier kwamen jagen. Historie verzekerd op dit plekje.

Lichtgevend mos

Het duurt nog even voor de knoppen aan de bomen in blaadjes veranderen, maar het Speulder- en Sprielderbos is in alle seizoenen groen. De mossen die tot aan de kruinen van de eiken en beuken zijn opgeklommen, lijken soms haast licht te geven in het zonlicht dat nu de bodem nog makkelijk weet te bereiken. Ook de tonderzwammen, die zich aan de oude beuken vastklemmen, vallen op, met zo veel zijn ze. En gróót zijn ze. Een Tonderzwam groeit met de boom mee, wordt steeds houtiger en krijgt net als bomen ook jaarringen. Zaag je hem door, dan kun je de jaren tellen. Ze kunnen met gemak 20 jaar worden. Maar het meest opvallende in dit bos zijn de dansende bomen. Ze dansen van ouderdom, want dit bos heeft bomen tot 250 jaar oud. De rechte stammen werden altijd gekapt, de kromme waren niet bruikbaar. Door de eeuwen heen ontstond een bos van grillige en in elkaar gegroeide stammen, waartussen wilde zwijnen, raven, bosuilen en edelherten leven.

Wil je meer info & tips over deze pleiterplaats? Je leest het nu in ons maartnummer.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws