Geboren: jonge wolfjes én een podcast over wolven

Daniël Mulder

23 June 2019 .

Gray wolf, tucked in deep foliage of Northern Minnesota.

Het sprookje is werkelijkheid geworden: de twee wolven die nog maar net op de Noord-Veluwe wonen, vormen nu ook al een gezin: drie welpjes zijn er in ieder geval gesignaleerd. Roots kan nog een geboorte aankondigen: die van de Roots Natuurpodcast en die gaat over… wolven. In aflevering van deze podcast: alles over de huil van de wolf.

Foto: Daniël Mulder

Het nieuws van de jonge wolfjes valt precies samen met de lancering van een nieuwe serie in Roots, getiteld Het Jaar van de Wolf. Voor die serie gaat Roots op pad met mensen die zich bezighouden met wolven. Zo willen we vanuit de mens het verhaal van de wolf vertellen. In deel 1 praten we met boswachter Mirte Kruit, die het wolvengezin in haar werkgebied heeft.

Nieuw: Roots Natuurpodcast

Als aanvulling op de serie in het magazine, lanceert Roots ook de Roots Natuurpodcast. In aflevering 1 van deze podcast vertelt boswachter Mirte Kruit dat ze in het Poolse oerbos Bialowieza meewerkte aan een onderzoek naar wolvenroedels. Daarvoor moest ze eerst de wolvenhuil onder de knie krijgen. Want door zelf de huil te imiteren, proberen wetenschappers een reactie van wolven uit te lokken. Zo kunnen ze bepalen waar er wolven zijn. Je moet het maar durven, huilen als een wolf in een donker bos….

Zo leerde Kruit de roep: drie keer een huil met steeds een korte pauze. De eerste huil is stabiel in één toon, de tweede loopt op in toonhoogte en de derde is weer stabiel. “Het is een internationale versie, want voor het wetenschappelijk onderzoek wil je dat iedereen op dezelfde manier huilt”, vertelt ze. Wil je horen hoe dat klinkt? Luister dan hieronder naar de podcast. Liever luisteren via je telefoon? Dat kan via de gratis app PodBean (even downloaden en zoek dan op Roots Natuurpodcast).

Meer over wolven

En toen was wolf nummer 2 een feit…
Het sprookje eindigt dus echt met de geboorte van wolfjes…
Nooit geweten! 10 leuke weetjes over de wolf.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws