Populatie weidebeekjuffers breidt zich uit

Paul Bohre

20 July 2023 .

De populatie weidebeekjuffers breidt zich uit. Zag je de deze libel voorheen alleen langs beken in oost en zuidoost-Nederland, tegenwoordig maak je ook in het westen van Nederland kans op het zien van deze prachtig gekleurde juffer.

De weidejuffer is met zijn lichaamslengte van 5 centimeter een forse libel. Ze hebben brede vleugels, en een dicht netwerk van vleugeladers. De mannetjes hebben een metaalglanzend lichaam, waarvan de kleur afhankelijk van de lichtinval varieert van groenig tot donkerblauw. Meest opvallend is de grote zwarte vlek op de vleugels. De vrouwtjes hebben een groen metaalglanzend lichaam en egaal groene of groenbruine vleugels.

Populatie weidebeekjuffers breidt zich uit
Het mannetje van de weidebeekjuffers patrouilleert continue in zijn territorium. Foto: A. Geertsema

Populatie weidebeekjuffers breidt zich uit

Weidebeekjuffers komen vrij algemeen voor langs stromend water van redelijke kwaliteit. In het westen van Nederland zijn ze wel veel schaarser, maar sinds kort komen ze wel voor in de Biesbosch. Recent zijn ze op steeds meer plekken gezien in het westen, ook in Noord-Holland. Dankzij de verbetering van de waterkwaliteit in waterlopen. Het gaat dus goed met deze soort die vooral opvalt door haar vlinderachtige vlucht in de buurt van beken. Ze hebben zuurstofrijk water nodig om zich goed te kunnen voortplanten. De meeste kans maak je langs beken waar het water goed stroomt. Zoek ze daar vooral op plekken waar de zon lekker op het water en de vegetatie schijnt.

Afzet eitjes

Vegetatie langs de oever is belangrijk als zitplaats voor deze libellen. Ook moeten in het water voldoende drijvende planten aanwezig zijn voor de ei-afzet. Weidebeekjuffers vliegen van begin mei tot in september, met de hoogste dichtheden nu: van midden juni tot eind juli. Mannetjes bezetten uitkijkplaatsen op oever- en waterplanten. Andere mannetjes worden verjaagd, soms pas na een minutenlang schijngevecht in de lucht, als elfjes boven het water.

Popualtie weidebeekjuffers breidt zich uit

Baltsvlucht

Vrouwtjes worden direct in een baltsvlucht achtervolgd. Eitjes worden onder water in planten afgezet, waarbij het vrouwtje soms geheel onder water verdwijnt. Overnachting gebeurt vaak groepsgewijs, in ruige vegetatie langs de beek. Als je met goed weer langs een beek wandelt kun je deze spectaculaire juffer niet missen. Wie ze goed in de kijker krijgt, zal zich verbazen over deze fluwelen weidebeekjuffer.

Foto bovenaan: A. Geertsema

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws