Python-plaag in Florida

redactie

18 February 2013 .

Het nationaal park Everglades in Florida (VS) staat bekend om zijn enorm rijke flora en fauna. Het waterrijke park herbergt onder andere de Amerikaanse alligator en de Florida panter.

Sinds een aantal jaren heeft het park een groeiend probleem. Sommige inwoners van omringende steden zien het park als een uitstekende plek om impulsief aangeschafte reptielen te dumpen. Diverse exotische reptielen vinden een prima tweede thuis in de Everglades. Het gebied is alleen niet berekend op hun komst. Allerlei bedreigde planten, kleinere zoogdieren en zelfs kleine alligators dreigen te verdwijnen uit het gebied vanwege de vraatzuchtige nieuwkomers. De grootste boosdoener is de tijperpython (ook wel Birmese python genoemd). Deze slang die wel 8 meter kan worden heeft het sinds zijn illegale introductie in de Everglades (waarschijnlijk zo’n 13 jaar geleden) prima naar zijn zin en plant zich naar hartelust voort. Er zijn inmiddels zoveel tijgerpythons dat ze ook ver buiten het park al worden waargenomen.

De parkbeheerders zagen zich genoodzaakt om de dieren te bejagen en af te maken, zo zijn er sinds 2002 al zo’n 1800 tijgerpythons verwijderd. Maar het probleem is daarmee nog niet opgelost. Er is begin dit jaar daarom besloten de jacht op de python te intensiveren. Jagers uit heel Amerika werden uitgenodigd om te komen ‘prijsschieten’ in de Everglades. Zo’n 600 jagers trokken er tussen 10 januari en 10 februari op uit met in het vooruitzicht een geldsom van 1000 dollar voor degene die de grootste python zou doden. De prijs is inmiddels uitgereikt aan de jager die een exemplaar van 4,3 meter doodde.

In totaal zijn er in die periode 68 dieren gedood. Dat is een flinke hoeveelheid, in heel 2012 waren dat er 132. De dode dieren gaan naar de universiteit van Florida.

Op de foto’s een tijgerpython en een Amerikaanse alligator

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws