Robotmaaier levert een glad gazon (en soms een dode egel)

Daniël Mulder

23 September 2019 .

Robotmaaiers kunnen gevaarlijk zijn voor jonge egels. Dit blijkt uit een enquête die Natuurpunt en de Egelwerkgroep Nederland deze zomer hebben gehouden onder eigenaars van automatische grasmaaiers. 1 op de 30 eigenaars vond een gewonde of dode egel nadat het gras was gemaaid.

Waarom overdag je gras maaien als het ook ’s nachts kan? Voor je naar bed gaat, zet je de robotmaaier aan en als je wakker wordt heb je weer een strak grasveld. Maar uit een onderzoek van de Belgische natuurorganisatie Natuurpunt en de Egelwerkgroep Nederland blijkt dat het nachtelijk maaien gevaarlijk is voor egels. Egels zijn namelijk ’s nachts actief en de scherpe messen van de robotmaaiers zijn dodelijk voor, met name, jonge egels.

robotmaaier

Natuurpunt en de Egelwerkgroep Nederland hebben deze zomer via onder meer nieuwsbrieven, websites en social media een enquête gehouden onder eigenaars van robotmaaiers. In het herfstnummer het tijdschrift Zoogdier, een uitgave van de Zoogdiervereniging, zijn de uitkomsten gepubliceerd.

Egels het haasje door robotmaaier

In totaal reageerden 659 eigenaars van robotmaaiers. 1 op de 30 gaf aan gewonde of dode egels te hebben gevonden na het maaien van het gras. Ook kikkers, padden, salamanders, slakken en muizen vielen ten prooi aan de robotmaaiers. Zelfs een jonge haas en een Chinese wolhandkrab werden gemeld.

Robotmaaiers zijn voorzien van beveiligingssensoren. Voor ‘obstakels’ als mensen en huisdieren werkt dat, maar kleine, jonge egels worden niet opgemerkt door de sensor. De robotmaaier rijdt over ze heen en dan is hun lot bezegeld. Egelongelukken op het gazon zijn te voorkomen. Laat de robotmaaier overdag rijden en verwijder vooraf alle dieren van het gazon. Let ook op of de kap van de maaier – waarin de beveiligingssensor zit – niet verder dan 4,5 cm van het gazon zit. Zit de kap hoger dan worden de egels niet ‘waargenomen’.

Jonge egels

Egels paren tussen mei tot en september. Na een draagtijd van circa vijf weken werpt het vrouwtje tussen juni en oktober zo’n twee tot tien jongen. Na ongeveer drie weken verlaten de jongen ‘s nachts het nest en gaan ze met de moeder mee. Op een leeftijd van ongeveer zes weken worden ze zelfstandig. De jongen blijven bij elkaar om te overwinteren in het nest waarin ze zijn geboren.

Meer lezen over egels…

Worden egels ziek als ze melk drinken?

Foto’s: Pixabay

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws