De Rode lijst bestaat 50 jaar

redactie

18 March 2014 .

Met welke planten en welke dieren gaat het goed en met welke gaat het niet goed?  Al sinds 1964 is de Rode lijst het instituut dat aangeeft welke soorten bedreigd worden. Wereldwijd wordt de Rode lijst gebruikt door overheden, natuurorganisaties en dierentuinen.

De lijst wordt opgesteld door het IUCN (International Union for Conservation of Nature). Ieder land heeft zijn eigen IUCN afdeling waarin diverse natuurorganisaties samenwerken. In Nederland zijn dat onder andere Natuurmonumenten, Hoge Veluwe, Natuurcollege, Staatsbosbeheer, Milieudefensie, Sovon, Waddenvereniging en Artis.

In de afgelopen 50 jaar heeft het IUCN maar liefst 71.576 planten en dieren in kaart gebracht en het streven is om er in 2020 zo’n 160.000 gerecenseerd te hebben.

Vrolijk word je niet van de Rode lijst cijfers, bijvoorbeeld het aantal met uitsterven bedreigde plantensoorten was in 1996 nog 5328 en groeide naar 10065 in 2013.

Anderzijds stimuleert de lijst ook tot actie om bedreigde soorten te beschermen. Zoals de otter in Nederland. Dit bedreigde dier werd in 2002 geherintroduceerd en heeft inmiddels weer zijn eigen plekje in de Nederlandse natuur gevonden.

 

Klik hier voor de gedetailleerde cijfers

 

Foto: otter

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws