Rondje IJsland en natuur

Paul Bohre

06-09-2020 00:00:00

IJsland is bijzonder. Dat blijkt eens te meer uit een prachtig nieuw magazine ‘Rondje IJsland en natuur’ dat vogelaar en Roots lezer Miranda Zutt maakte na een bezoek aan IJsland. Het landschap verandert iedere kilometer, je passeert spectaculaire watervallen, kratermeren, kloven, bergen, hete bronnen, meren tot aan lavavelden die bedekt zijn met een dik pakket mos. En je maakt kans op bijzonder vogels en walvissen en dolfijnen. Dit magazine wijst je de weg.

 

Er broeden op IJsland slechts 77 soorten vogels, maar daar zitten wel een paar hele bijzondere soorten tussen. Zo is IJsland in Europa het enige land waar je ijsduiker, harlekijneend en IJslandse brilduiker in broedkleed kan zien. Maar ook giervalk, IJslandse alpensneeuwhoen, jagers, burgemeesters en franjepoten wil je als vogelaar natuurlijk graag in de kijker en/of voor de lens krijgen!

Rondje IJsland en natuur

Twee harlekijeend mannetjes, een van de soorten waar vogelaars voor naar IJsland komen! Foto Marinco Lefevere

 

Enorme aantallen zeevogels

Zeevogels profiteren er van het samenkomen van de warme en koude stroom waardoor er veel vis aanwezig is. Je vindt er kliffen met enorme aantallen zeekoeten, alken, papegaaiduikers, noordse stormvogels, drieteenmeeuwen en daartussen de zeldzamere zwarte zeekoet en dikbekzeekoet. Vaak zijn ze ook nog eens goed te zien en fotograferen.

Maar ook de voor ons ‘gewonere’ soorten als watersnip en goudplevier weten je op IJsland te verrassen. Zo zie je in Nederland nog zelden baltsende watersnippen, op IJsland hoor je ze tijdens het broedseizoen overal. Zien we hier de goudplevier in groepen in een weiland, op IJsland staat er een op een lantaarnpaal midden in een plaatsje!

De beste tijd om vogels te kijken is dan ook mei/juni als alle migranten terug zijn en druk met het veroveren van hun territorium. Maar het najaar is zeker ook de moeite waard door alle trekvogels.

Rondje IJsland en natuur

In het magazine vind je prima tips om walvissen en dolfijnen te spotten en te herkennen. Foto James Lidster

 

Rondje IJsland en natuur

Het magazine Rondje IJsland en natuur

Rondje IJsland en natuur

In het magazine staan veel praktische tips, de mooiste bezienswaardigheden, maar is er vooral veel aandacht voor de natuur. Wat zijn de beste plaatsen om walvissen en dolfijnen te zien en hoe herken je ze? Wat zijn de beste locaties om (zee)vogels te kijken? Maar ook de flora, poolvos, rendier, schapen en IJslandse paarden komen aan bod. Alles om jou bezoek aan IJsland onvergetelijk te maken!

Het magazine is een eenmalige uitgave van 72 pagina’s dik, bevat veel foto’s en is voor € 10,00 (exclusief verzendkosten €3,65) te bestellen op www.nnatuur.nl

 

Meer weten over IJsland?

En over de papegaaiduiker? Een van de leukste vogels der vogels….

Recente Editie

Meer Nieuws