Rondvliegend citroentje geeft lentegevoel

Paul Bohre

10-03-2018 00:00:00

Na de winter is het citroentje er als één van de eerste bij!

Veel dieren hebben een eigen strategie om de winter door te komen. Kikkers en salamanders graven zich in de modder in, lieveheersbeestjes verstoppen zich goed in dikke hagen of tussen loszittende boomschors. Vlinders kruipen weg in spleten of hangen aan plafonds van kelders. In maart worden ze door de eerste zonnestralen gewekt.

De eerste rondfladderende vlinders geven veel mensen het ultieme lentegevoel. Op de eerste wat warmere dagen in het voorjaar, die komend weekend worden verwacht, dartelen de eerste vlinders rond. Het zijn citroenvlinders, en dan vooral de mannetjes die opvallend citroengeel zijn gekleurd.

Bijtanken

Het eerste dat deze vlinders gaan doen, is op zoek gaan naar bloeiende planten waaruit ze nectar kunnen zuigen. Ze hebben maandenlang gevast en moeten nu eerst letterlijk ‘bijtanken’ om actief te kunnen blijven. Zoek de vlinders op beschutte, zonnige plekken met bloeiende planten. Als het later in het voorjaar echt warmer en zonniger wordt, gaan ze op zoek gaan naar een partner om te paren en zullen de eerste eitjes worden afgezet.

Eerste waarnemingen zijn welkom via deze site 

 

citroentje

Foto: Marijke Kemps

Recente Editie

Meer Nieuws