Roots-bos: kleine bosjes worden groot

Daniël Mulder

29 August 2022 .

Roots-bos vanaf de bodem

In november 2020 is het Roots-bos in Zaandijk geplant. Kinderen van basisschool De Werf hebben toen zeshonderd bomen en struiken in de grond gezet. Hoe is het nu met dit stadsbosje, dat is aangelegd via het Tiny Forest-project van IVN.

Op een zonnige zomerdag rennen een paar kinderen uit groep 1 en 2 van basisschool De Werf over de schelpen- en houtsnipperpaden rond het Roots-bosje in Zaandijk. Een meter of twee hoog is het bosje en het oogt als een weelderige, groene oase in de hoek van het schoolterrein.

Roots-bos

De ingang van het Roots-bos.

Kleine bosjes worden groot. Dit bosje is een Tiny Forest, aangelegd volgens het concept van het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Dit houdt in dat op 200 m2, het formaat van tennisbaan, zeshonderd inheemse bomen en struiken zijn geplant. Het is een bonte mix van 29 soorten inheemse bomen en struiken. Van zwarte els tot zomereik en van lijsterbes tot rode kornoelje.

Roots-bos: overal diertjes

Naast koelte in de stad, waterberging, de opvang van fijnstof én een natuurlijke speelplek voor kinderen, is een van de doelen van Tiny Forest om de soortenrijkdom in de stad te verbeteren. In dit schoolpleinbosje lijkt dat zeker te lukken. Op deze ochtend fladderen er koolwitjes rond. Een merel landt even op de bosbodem, een groepje zweefvliegen hangt wat rond en een lieveheersbeestje op luizen. Natuurlijk, het zijn toevallige waarnemingen. Maar het IVN heeft wetenschappers laten uitzoeken of de stadbosjes werkelijk de biodiversiteit verbeteren.

 

Roots-bos

Zweefvlieg bij weegbree.

Vanaf 2017 tot eind 2021 heeft de Wageningen University elf Tiny Forests onderzocht, verspreid over heel Nederland. Dierecoloog Fabrice Ottburg, die via Wageningen University bij het onderzoek is betrokken, bevestigt wetenschappelijk wat een willekeurige passant ook kan zien. “Een Tiny Forest versterkt de biodiversiteit in een stad.” Het eindrapport werd in juni 2022 gepresenteerd in Almere.

Bosplein

Volgens leerkracht Yvonne Harrevelt, die vanaf het begin is betrokken bij de aanleg van het Tiny Forest bij school, vinden de kinderen het bosje prachtig. “Wij noemen dit het Bosplein. De kinderen komen regelmatig met een slak of een insect bij mij om te vragen wat het is. Het bosje werkt goed om kinderen uit te leggen wat er allemaal groeit en bloeit.”

Spelende kinderen in het Roots-bos

De zeshonderd bomen en struiken in het Roots-bos (gerealiseerd via een abonnee-actie) zijn in november 2020 geplant bij basisschool De Werf in Zaandijk.

Unesco omarmt Tiny Forest

Het platform Green Citizens van werelderfgoedorganisatie Unesco selecteert jaarlijks een aantal projecten die lokaal succesvol zijn en de potentie hebben om wereldwijd te worden opgeschaald. In 2022 is Tiny Forest een van de gekozen initiatieven. Daan Bleichrodt, Tiny Forest-grondlegger bij IVN, zegt hierover: “Voor 2026 willen we in elk land van de Europese Unie minimaal één Tiny Forest helpen realiseren. Echt mooi dat Unesco ons hierbij gaat helpen.”

Meer lezen over bossen en bomen

Foto’s: Daniël Mulder

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Bomen en Planten