Roots Foto van de Maand wedstrijd: 4 handige tips

René Alblas

17 May 2016 .

roots foto van de maandHet thema van de Foto van de Maand mei wedstrijd is “Roze en paars”. Om je winkans te verhogen volgen hier enkele tips:

• Natuurlijk denk je bij roze en paars vooral aan bloemen, zoals dagkoekoeksbloem, robertskruid en ooievaarsbek. Maar denk ook eens aan ochtend- en avondluchten. Of de reflectie daarvan in het water.

• Een speciale macrolens werkt natuurlijk prima bij bloemenfotografie. Met wat meer afstand en een telelens kun je ook goede resultaten bereiken. Een spannend alternatief is een groothoeklens. Kruip dan heel dicht op de bloem en kies een mooie, rustige omgeving. Zo kun je een plant mooi in zijn habitat vastleggen.

• Wind kan een spelbreker zijn bij bloemenfotografie. Een schermpje bouwen, een korte sluitertijd (1/500 of minder) en geduld (er komt altijd wel weer een windstil moment) kunnen helpen. En soms kun je ook gebruik maken van de beweging, bijvoorbeeld door één stilstaande bloem en de rest in beweging te fotograferen.

•  Het vastleggen van felgekleurde bloemen vraagt om specifieke lichtomstandigheden. Het licht moet niet te hard zijn. Dat kan de intensiteit van een kleur verminderen en zorgt voor lelijke schaduwen. Pas ook op voor te weinig licht (‘s ochtends vroeg, ’s avonds), want dan worden de kleuren te grijs. Als je de felheid van de kleuren optimaal uit wilt laten komen is overdag fotograferen met sluierbewolking het beste.

Foto: Trix Lindeman

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws