Nu verkrijgbaar: Roots juni

Marloes Blom

20-05-2023 07:00:00

Roots juni

Het is nog mei, maar Roots juni is nú verkrijgbaar. Met alles wat je wilt weten over een familie fotogenieke kleine herriemakers: boomkikkers. Verder een reportage over boommarters op zolder, de bidsprinkhaan in Nederland, en scholeksters – 2023 is immers het Jaar van de Scholekster. Ook delen we de mooiste lezersfoto’s van ‘De kracht van de natuur’, wandelen we door het Zuid-Limburgse Heuvelland en maken we een natuurommetje in Waverhoek. Lees je mee?

Het succes van een piepkleine herriemaker: de boomkikker

Het is misschien wel een van de meest fotogenieke amfibieën ter wereld: de boomkikker. Met ruim duizend soorten wereldwijd een globetrotter. In Nederland komen drie van de zes Europese soorten voor, blijkt uit recent DNA-onderzoek. En het gaat best goed met deze kwetsbare kwakers. Jelger Herder, medewerker van Ravon, legt uit waarom.

In Nederland komen drie van de zes Europese soorten boomkikker voor. Welke dat zijn, lees je in Roots juni. Foto: Erik Nevels

Wandelen rond Wijlre: Groene snelwegen door het heuvelland

Het heuvellandschap in Zuid-Limburg is doorspekt met groene lijnen. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vervullen ook belangrijke functies voor de natuur. Wandel mee door holle wegen, langs graften en hagen.

In het Zuid-Limburgse heuvellandschap kun je prachtig wandelen. Foto: Bob Luijks

Alle hens aan dek voor de bonte piet: de scholekster

De scholekster, een van Europa’s grootste steltlopers, staat onder druk. Dit jaar krijgt deze fraaie vogel dankzij onderzoek en bescherming een belangrijk steuntje in de rug. Natuurfotograaf Edwin Giesbers vertelt én laat glorieus zien waarom deze ‘bonte piet’ een helpende hand verdient.

Een groepje scholeksters bij de Zuidpier van IJmuiden, met in de achtergrond een gewone zeehond. Foto: Edwin Giesbers

Wat je leest in Roots oktober:

  • Doodshoofdvlinders in de Lage Landen – veel intrigerende weetjes
  • 3x prachtige herfstwandelingen: Mechelse Heide, Zuid-Veluwe en landgoed De Slotplaats
  • Hotspots van het hazenpootje
  • Vuursalamander: draakje op vrijersvoeten
  • Alle winnaars van de Grote Roots Natuurfotowedstrijd

En nog veel meer. Bestel deze heerlijk herfstige Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Foto bovenaan: Edwin Giesbers


Meer Nieuws