Roots Natuurpad: over paden die verdwijnen

Daniël Mulder

14 June 2018 .

Roots Natuurpad

Het Nederlandse landschap is continu in beweging en verandert volop. Voor wandelroutemakers is dat soms lastig. Want paden verschijnen en verdwijnen, paaltjes worden verplaatst en bushaltes opgeheven. Bij het Roots Natuurpad, het langeafstandspad van 459 km dat Roots twee jaar geleden lanceerde, is recent een stukje pad niet meer toegankelijk.

Roots Natuurpad

Schildmeer. Foto: Daniël Mulder

Het Roots Natuurpad voert je in 32 etappes van de rand van de provincie Groningen naar de grens van Noord-Brabant met België: van Delfzijl naar Goirle. Uniek aan deze route is dat het asfalt zoveel mogelijk wordt vermeden; maar liefst 70 procent van de route gaat over onverharde paden, zoals bos-, schelpen- en boerenpaden en zandweggetjes. Precies die paden die je stap vertragen zodat je nog meer kunt genieten van de natuur om je heen.

Aanpassing traject 2

Helaas verdwijnen paden soms door bijvoorbeeld veranderend natuurbeheer of de aanleg van een weg. Of de grond wisselt van eigendom. Op traject 2 van Appingedam naar Harkstede is recent ook een stukje pad (dat in particulier bezit is), niet meer toegankelijk. Daardoor kan het Roots Natuurpad niet meer langs het Schildmeer. Jammer want het was een prachtig stuk onverhard pad. Gelukkig denkt de boswachter van Staatsbosbeheer goed mee en wordt er nagedacht over een alternatief. Op de website van Roots vind je de nieuwe beschrijving. Ook is de gps-track aangepast. Op de site kun je Roots ook mailen met tips, suggesties of routecorrecties.

 

WANDELboekje

Roots Natuurpad

Het Roots LAW Natuurpad doorkruist 5 provincies en 3 nationale parken. De 32 dagetappes, die afzonderlijk gelopen kunnen worden, variëren in lengte van 7,8 tot 28,4 km.

In de wandelgids vind je 68 duidelijke routekaarten- en beschrijvingen, maar ook bijzondere natuurhotspots. Dit zijn 136 plekken op de route waar je bijzondere flora en/of fauna kunt tegenkomen, van rode bosmier tot Kempisch heideschaap, van kattenstaart tot bruin zandoogje. Je bestelt de gids (€ 14,95) eenvoudig hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws