Roots Wandelonderzoek 2021: op hoge wandelschoenen de natuur in

Daniël Mulder

26 August 2021 .

Roots Wandelonderzoek 2021

Bij Roots houden we van wandelen in de natuur. Daarom publiceren we wandelreportages met routekaarten en geven we wandelgidsen uit. Omdat we nieuwsgierig zijn hoe onze lezers nu precies wandelen – met routekaart of gps, korte of juist langere wandelroutes – hielden we het Roots Wandelonderzoek 2021. Ruim 2.000 mensen hebben onze wandelenquête ingevuld. Dit zijn de uitkomsten.

Wandelen in de natuur is inspirerend, ontspannend én gezond. En je ziet nog eens wat onderweg: een ree in het weiland, een hazelworm langs de rand van het zandpad of een buizerd die op wacht zit in een boom. Vanwege de verrassende natuur houden we bij Roots van natuurwandelen en daarom maken we wandelgidsen, waaronder het succesvolle Roots Natuurpad.

Ook publiceren we in iedere editie een wandelreportage van zo’n 10 tot 15 km mét routekaart en -beschrijving (en een gps-track) in een natuurgebied in Nederland en soms België of Duitsland. Voor mensen die liever wat minder ver wandelen hebben we het Natuurommetje, een route van maximaal 5 km.

Roots Wandelonderzoek 2021

56% van de mensen trekt hoge wandelschoenen aan voor een natuurwandeling. 33% kiest voor lage wandelschoenen. Foto: iStock

Roots Wandelonderzoek 2021

Maar wandelen jullie eigenlijk wel ommetjes en wordt er nu liever gewandeld met een routekaart of juist gps? Daar waren we als Roots-redactie nieuwsgierig naar. Dus hebben we het Roots Wandelonderzoek 2021 bedacht. Een onlinevragenlijst die is ingevuld door lezers van Roots en de Roots-nieuwsbrief, en onze volgers van de socialemediakanalen zoals Instagram en Facebook. Wat een reacties leverde dat op! In totaal hebben namelijk 2.031 mensen onze wandelenquête ingevuld.

Foto: Niels Kooyman

Natuurbeleving scoort hoog

Wat is voor jou de belangrijkste reden om te gaan wandelen? De openingsvraag was gelijk een cruciale. Wij denken dat Roots-mensen eropuit gaan om de natuur te beleven. Ons onderbuikgevoel klopte, gelukkig. De meerderheid (28%) gaf aan dat ‘natuurbeleving / dieren en planten kijken’ het belangrijkste was. Maar ook ‘ontspanning’ 24% en ‘fitblijven/gezondheid’ 20%, scoren hoog. Zo’n 13% pakt graag de camera tijdens het wandelen.

Roots Wandelonderzoek 2021

Ruim een derde (35%) van de mensen wandelt het liefst tussen de 10 en 15 km. En 45% kiest voor een route tussen de 5 en 10 km.

En waar kijk je dan het liefst naar tijdens een wandelroute in de natuur? ‘Landschappen’ en ‘vogels’ delen met beide 25% de eerste plek. Ook wordt er veel gelet op de flora, 21% zegt naar ‘planten en bomen’ te kijken. 16% probeert een zoogdier in de kijker te krijgen.

Maar er is onderweg veel meer fraais te zien, blijkt uit bloemlezing van antwoorden: ‘Paddenstoelen en slijmzwammen’, ‘reptielen’, ‘wolken’, ‘diersporen’, ‘historische gebouwen’ en een enkeling zegt vooral naar zijn of haar wandelpartner te kijken, met smiley!

En ja, natuurmensen zijn verrekijkermensen: 62% neemt de verrekijker mee als ze vogels gaan kijken. Ben je nieuwsgierig naar de overige uitkomsten? De uitslag van het wandelonderzoek vind je in het nieuwe septembernummer van Roots. Deze bestel je hier eenvoudig en makkelijk online.

Meer wandelinspiratie

  • Roots heeft een nieuwe wandelroute uitgezet over de landgoederen Keizersrande en De Haere. Deze landgoederen liggen aan de rand van de IJssel in de buurt van Deventer. Hier combineer je graspaden door de uiterwaarden met boslanen op de landgoederen. Inderdaad: het beste van twee werelden.
  • Geen natuurwandeling is compleet zonder even uit te rusten op een fijn bankje voor een hapje eten, om van het uitzicht en de stilte te genieten of de gedachten te laten gaan. In onze nieuwe rubriek ‘De mooiste natuurbankjes’ tonen Roots-lezers je hun favoriete natuurbankjes en vertellen het verhaal dat erbij hoort.

Foto bovenaan: Ernst Kremers

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws