Rosszee beschermd: Goed nieuws voor de pinguïns

René Alblas

28 October 2016 .

De Rosszee in Antarctica is tot beschermd gebied verklaard. Deze zee ligt ten zuiden van Nieuw Zeeland en is net zo groot als Frankrijk, Duitsland en Spanje samen. Het is een zeer rijk natuurgebied waar meer dan 10.000 diersoorten leven. Waaronder de geweldig keizerspinguin en de adéliepinguin, de enige twee pinguïnsoorten die op de Zuidpool leven.

Internationale afspraken maken over de Zuidpool is altijd ingewikkeld omdat de Zuidpool in feite van niemand is. Diverse landen zoals Noorwegen, Argentinë, Frankrijk en Rusland hebben delen van de Zuidpool geclaimd, maar andere landen erkennen deze claims niet.

Er is een samenwerkingsverband opgericht, het zogenaamde Verdrag inzake Antarctica. Dit verdrag is een afspraak tussen 44 landen om Antarctica te beheren. Er is onder andere afgesproken dat er tot 2048 niet naar delfstoffen gezocht zal worden en dat de natuur  met rust wordt gelaten.

De beschermde status van de Rosszee is daar een mooie aanvulling op.

In het decembernummer van Roots staat een groot artikel over de pinguïns op de Zuidpool. Fotograaf Vincent Munier leefde er twee maanden tussen de pinguïns. De foto op deze pagina is alvast een voorproefje.

Een keizerspinguïn maakt een “vreugdesprongetje”. Foto: Vincent Munier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws