Slootjesdagen voor kinderen

René Alblas

7 June 2018 .

Van 8 tot en met 10 juni worden de Slootjesdagen voor kinderen georganiseerd. Dan staan op ruim 150 plekken in het land  IVN natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om kinderen te begeleiden.

Het onderzoek wordt langs (en in) veel slootjes tegelijk gedaan. Zo krijgen wetenschappers antwoord op de vraag: Hoe gezond zijn de Nederlandse slootjes? Dit onderzoek is een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

Het onderzoek

De jonge onderzoekers gaan waterdiertjes tellen en proefjes doen met een zogenaamde Secchi-schijf. Hiermee wordt de helderheid van het water en de dikte van de sliblaag op de bodem gemeten. De waarnemingen worden vastgelegd op een onderzoekskaart die speciaal voor dit slootjesonderzoek is ontwikkeld . Na afloop voeren de deelnemers de resultaten in via ivn.nl/slootjesdagen. Ze kunnen dan gelijk zien wat de score van het slootje is.

Het is dus in eerste instantie bedoeld voor kinderen, maar natuurlijk kunnen ouders en grootouders ook meedoen met tellen!

Site

Op deze site staat nog veel meer info en ook waar bij jou in de buurt een slootje wordt onderzocht. Bovendien komen daar ook alle resultaten te staan.

slootjesdagen voor kinderen

Beeld: IVN

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws