Waarom hebben sommige vogels ‘s zomers een andere snavel?

Daniël Mulder

5 April 2020 .

nestkast mussen

Dat vogels verschillende soorten snavels hebben is bekend. Insecteneters hebben een pincetsnavel, zaadeters hebben een kegelsnavel en vogels die vlees eten hebben juist een scheur- of haaksnavel. Maar wist je dat ook de kleur van de snavel soms verschilt per seizoen? In de zomer is die bij sommige vogels anders van kleur dan in de winter. Vogelexpert Jip Louwe Kooijmans legt uit waarom.

snavels

Volgens Kooijmans, die bij Vogelbescherming Nederland werkt, valt zelfs aan de meest gewone vogels steeds weer iets bijzonders te zien. “Kijk bijvoorbeeld eens goed naar een huismus en je zult zien dat de snavel van de mannetjes in de broedtijd zwart is en in de winter hoornkleurig.”

Mooiste snavels

Dit fenomeen komt volgens hem voor bij veel vogelsoorten. “Het is goed te zien bij veel reigersoorten, maar ook bij appelvink en papegaaiduiker. De kleur van de naakte delen van een vogel verandert onder de invloed van hormonen. Aan de hand van de intensiteit van de kleur, kunnen soortgenoten de conditie van het individu zien. Met de mooiste snavel lig je het beste op de huwelijksmarkt.”

Meer vogelweetjes

  • Vogels kunnen met die snavel ook prima proeven.
  • En kunnen vogels eigenlijk ook ruiken?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws