Sneeuwwandelen in de Hoge Venen

redactie

22 November 2011 .

 Als het sneeuwt in de Ardennen, dan sneeuwt het ook echt. En het sneeuwt er vaak, zo’n 87 dagen per jaar. Roots wandelt door de schitterend witte vlaktes van de Hoge Venen.

 

De Hoge Venen zijn het grootste natuurreservaat van België en liggen grotendeels in de Belgische Ardennen, grofweg tussen de plaatsen Spa, Eupen, Mützenich en Malmedy in. Het karakteristieke Ardennenplaatje, met glooiende, bosrijke heuvels en groene dalen, hoef je niet te verwachten.

 

Het gebied ademt door de hoogveenbodem en het daarbij behorende nattere klimaat een heel andere sfeer. Hier zijn de Ardennen, door de ligging op een hoogvlakte, ongebruikelijk plat. Wanneer je door het slechts zwak golvende veengebied wandelt, is het dan ook moeilijk voor te stellen dat je op het dak van België loopt. De uitkijktoren van Signal de Botrange, bij het startpunt van de wandeling, markeert met 694 meter het hoogste punt van deBenelux.

 

Het hele jaar door kun je hier prachtig wandelen, maar vooral de sneeuw is een reden om in dit seizoen naar de Hoge Venen af te reizen. Door de hoge ligging is het in de Hoge Venen kouder dan in de omgeving. Hier valt jaarlijks de meeste neerslag en kan het meer dan 120 dagen vriezen. Die combinatie van factoren maakt het de meest sneeuwzekere plek van België. Gemiddeld vallen de eerste vlokken al op 11 november en is de laatste sneeuw pas eind april gesmolten. Met gemiddeld 87 sneeuwdagen per jaar kan het bijna niet missen.

 

In Roots vind je de complete wandelreportage, met uitneembare routekaart op dik papier. Ook hebben we een mooi wandelarrangement samengesteld.

 

Roots-arrangement: € 175,- voor 2 personen

Aan de rand van de Hoge Venen, op de grens van Ardennen en Eifel, ligt bed & breakfast La Petite Roer. Je loopt of fietst vanuit de fraaie tuin van deze b&b zó het unieke veengebied in. De Nederlandse eigenaren Rogier en Elaine geven graag tips over de mooiste wandelroutes en de gemakkelijkste (of juist moeilijkste) fietspaden. In de winter kennen zij de beste langlaufpistes en als het hard genoeg vriest, maken ze van hun vijver een echte ijsbaan. Na zoveel inspanning in de buitenlucht is het goed uitrusten in een ruime kamer met eigen badkamer of bij de houtkachel in de sfeervolle gastenkamer van de oude boerderij.

 

Speciaal voor Roots-lezers stelden Rogier en Elaine het volgende arrangement samen:

● 3 overnachtingen doordeweeks (van zo t/m wo) met ontbijt, of 2 overnachtingen in het weekend (do t/m za of vrij t/m/ zo).

● 1 diner voor twee personen met streekproducten (bijvoorbeeld wild).

● 1 aperitief voor het diner.

● Gebruik van wandel- en fietskaarten.

● Attentie uit de streek op de kamer.

 

Prijs en boeken

€ 175,- per kamer op basis van een bezetting met twee personen.

Boekingsperiode: tot en met 15 december 2012, met uitzondering van de schoolvakanties

 

Meer weten of reserveren? Kijk op www.petite-roer.be of bel: +32-47605-4486

 

Foto: Theo Bosboom

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws