Spectaculaire glasvleugelpijlstaart

Paul Bohre

25 May 2023 .

Pijlstaartvlinders behoren tot onze mooiste nachtvlinders. Vanwege hun soms enorme vleugellengte en grootte, maar ook door hun vaak felle kleuren en aparte uiterlijk. Zoals de spectaculaire glasvleugelpijlstaart die compleet doorzichtige vleugels heeft.

Sommige soorten hebben een delta-achtige vorm als een straaljager, zoals de ligusterpijlstaart of groot avondrood, terwijl de glasvleugelpijlstaart bijvoorbeeld door zijn doorschijnende vleugels en gedrongen behaarde lichaam juist meer op een hommel lijkt. De rupsen hebben vaak opvallende oogvlekken op hun lichaam en altijd een karakteristiek pijltje op het achterlijf, waar de familie naar genoemd is.

Glasvleugelpijlstaart
Deze vlinders peuren met hun lange uitrolbare tong diep in bloemen voor nectar. Foto: Paul Böhre

Spectaculaire glasvleugelpijlstaart

De laatste weken zijn er op diverse plekken langs de kust glasvleugelpijlstaarten gezien. Een nachtvlinder die juist overdag vliegt. Deze vlinder lijkt wel wat op hommels en wolzwevers. Langs de randen van de voor- en de achtervleugel bevindt zich een brede roodbruine zoom. Kenmerkend is dat de tamelijk brede cel, die in het wortelveld langs de voorrand van de voorvleugel ligt, door een duidelijke donkerbruine ader in tweeën is gedeeld. Het achterlijf is bont gekleurd met twee opvallende witte vlekken op de zijkant en een roodachtig bruine band, die door het wegslijten van de haren uiteindelijk zwart wordt. Verse vlinders hebben een dunne laag lichtbruine schubben op hun vleugels die echter al tijdens de eerste vlucht loslaten en verdwijnen, waarna de kenmerkende doorschijnende vleugels overblijven.

Buisvormige bloemen

Deze vlinders vliegen van eind april tot eind augustus in twee generaties; de tweede generatie is gewoonlijk minder talrijk. De vlinders vliegen overdag bij zonnig weer, met name in de late ochtend en de vroege middag. Ze foerageren op buisvormige bloemen van onder andere slangenkruid, kleine ratelaar, kamperfoelie, rododendron, echte koekoeksbloem en op vlinderstruik.

De glasvleugelpijlstaart is vrij zeldzaam. Komt vooral voor in de duinen en lokaal op de zandgronden in het binnenland. Check hier of ze bij jou in de buurt gezien zijn.

 

Meer lezen over vlinders?

Deze vlinders zijn deze week gefotografeerd in de Schoorlse Duinen door redacteur Paul Böhre.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Meer Nieuws