Spectaculaire roofvogeltrek

redactie

23 September 2013 .

Het is herfst en de vogeltrek komt weer op gang. In Roots vind je de 10 beste roofvogelspotplekken van Nederland.

2013_10_roofvogels_Johan van Gool

De beste kans om roofvogels over te zien trekken maak je aan de rand van een open plek, liefst vanaf een verhoging in het landschap zodat je het gebied en de lucht goed kunt overzien. Vooral onder gunstige weersomstandigheden (helder zonnig weer met een zacht briesje uit het oosten of zuidoosten) kunnen de aantallen overtrekkende roofvogels oplopen tot honderden, soms zelfs duizenden op een dag.

 

Zo zijn er bijvoorbeeld tussen 12-16 oktober 2011 op trektelposten in Nederland in totaal 25.365 buizerds en 7350 sperwers geteld. Vooral buizerds trekken in een breed front over Nederland. Ook de blauwe kiekendief is een soort die met oostenwind vaak wordt waargenomen. Een recordaantal van 85 staat genoteerd op 27 oktober 2011 langs telpost de Nolle bij Vlissingen.

 

Absolute topdagen qua roofvogeltrek vielen tussen 13 oktober-17 oktober 2011. Op trektellen.nl werden maar liefst 34.526 exemplaren ingevoerd. Wil je de roofvogeltrek bekijken? Een verrekijker of telescoop als hulpmiddel zijn natuurlijk erg handig. En een compleet overzicht van alle trektelposten vind je terug op www.trektellen.org.

 

Foto (torenvalk): Roots / Johan van Gool

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws