Kruisspin domineert voor de 7e keer de Nationale Spinnentelling

Daniël Mulder

17 September 2019 .

Kruisspinnen in hun web zijn voor veel mensen een teken dat de herfst nadert. Het klopt niet helemaal. Ze zitten er jaarrond, maar in de herfst zijn ze volwassen en zie ze beter.

Tijdens de Nationale Spinnentelling zijn door heel Nederland de spinnen in tuin en huis geteld. Voor de zevende keer op rij is de kruisspin op de eerste plaats geëindigd. Tweede werd de grote trilspin. Op de derde plek eindigde de venstersectorspin, vorig jaar was dat nog de gewone huisspin.

spinnentelling

Kruisspin wint voor de 7e keer de Nationale Spinnentelling.

In het weekend van 7 en 8 september is voor de zevende keer de Nationale Spinnentelling gehouden. Iedereen kon in eigen tuin en huis de soorten determineren, tellen en de resultaten doorgeven op de website van de jaarrond tuintelling. In totaal is in 102 huizen en tuinen geteld. De kruisspin is 460 keer gezien.

Minder spinnen

Het gemiddelde aantal getelde spinnen per tuin neemt iets af.  In 2015 werden er gemiddeld veertig spinnen per tuin geteld. In 2016 en 2017 gemiddeld dertig, in 2018 was dit circa 22. En dit jaar zelfs net geen 17. Dit effect wordt grotendeels bepaald door de meest getelde soort: de kruisspin wordt namelijk steeds minder aangetroffen.

LEES OOK

Hoe lang is een kruisspin bezig om zijn web te weven?

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws