Sprookjesbos Wildrijk

Paul Bohre

4 mei 2023 .

Het Hallerbos in België staat bekend om zijn weelderige bloei van wilde hyacinten. In april ziet de bodem er prachtig blauw. Maar ook in Nederland zijn velden vol wilde hyacinten te vinden. Bijvoorbeeld op het landgoed Wildrijk bij Sint-Maartenszee. Hier bloeit het wat later: van eind april tot in mei lijkt het hier wel het sprookjesbos Wildrijk.

Ooit waren er in het westen van de kop van Noord-Holland meerdere bosrijke landgoederen van welgestelde Amsterdamse kooplieden. Later, tijdens het graven van het Noordhollandsch Kanaal, werd veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Enkele stukjes bos zijn gespaard gebleven. Zo ook het Landgoed Wildrijk bij Sint-Maartenszee.

Sprookjesbos Wildrijk
Vooral de tweede helft van april bloeien de wilde hyacinten in Wildrijk. Foto: Paul Böhre

Sprookjesbos Wildrijk

Het bos is klein, maar heel bijzonder. Goed voor een wandeling van ruim een uur, zeker in het voorjaar. En dan vooral vanaf eind april tot in mei, want dan is de bodem bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten. Hier en daar zijn schakeringen van roze en wit te zien, afgewisseld met het frisse groen van de bosanemonen en jonge varens. Langs de paden vliegen de eerste vlinders, zoals de atalanta en kleine vos. Een soort die hier zeker hoort of ziet is de grote bonte specht. En langs de heldere duinrellen maak je kans op de ijsvogel. Zingende zwartkoppen, tuinfluiters, nachtegalen en in mei en juni soms wielewalen maken dit lentesprookje compleet.

Sprookjesbos Wildrijk
Close-up foto van de wilde hyacint. Foto: Paul Böhre

Vleermuisbunker

Elk jaar overwinteren er vleermuizen in de bunker die daar speciaal voor is ingericht. De telling in de winter leverde enkele tientallen watervleermuizen op. Elk jaar neemt dat aantal toe. Daarom hangen in het bos tientallen vleermuiskasten. Grootoorvleermuizen en ruige dwergvleermuizen maken daar in de zomermaanden gebruik van. Er leven zeven soorten vleermuizen op Wildrijk.

Zo kom je er

De ingang van Wildrijk ligt langs de Zeeweg, Sint Maartensvlotbrug. Parkeren kan op de nieuwe parkeerplaats. Je hebt vrije toegang van zonsopkomst tot zonsondergang op de wandelpaden.

Kijk hier voor meer informatie over Wildrijk.

Het wandelboek van Roots voert je over de mooiste landgoederen van Nederland.

Vergelijk het Wildrijk met het Hallerbos.

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws