Sterren kijken: de Melkweg als wazige lichtband aan de hemel

Daniël Mulder

25 August 2022 .

Melkweg

Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft elke maand kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel. Kijk in augustus bijvoorbeeld naar de Melkweg.

De zomermaand augustus is bij uitstek geschikt om de Melkweg te bekijken. Voorwaarde is wel dat je daarvoor een maanloze nacht en een zo donker mogelijke omgeving uitkiest. Verreweg de beste periode is eind augustus: het is dan nieuwemaan (zaterdag 27 augustus om precies te zijn) en de nachten duren ook alweer een stuk langer dan begin juli.

De Melkweg

De Melkweg is een brede, wazige band van licht die zich min of meer van zuid naar noord over de sterrenhemel uitstrekt. Hoog boven je hoofd doorkruist hij de zogeheten Zomerdriehoek, gevormd door de heldere sterren Deneb, Wega en Altaïr.

Melkweg

De Germanen zagen de Melkweg als de weg waarlangs gestorven zielen naar het Walhalla afreisden. In werkelijkheid is de lichtband het ‘binnenaanzicht’ van ons eigen sterrenstelsel. Met een eenvoudige verrekijker is al goed te zien dat de lichtband aan de hemel uit talloze zwakke sterretjes bestaat, afgewisseld door oplichtende gasnevels, flonkerende sterrenhopen en donkere stofwolken.

Meer interessante berichten over sterren

Nieuwe Roots september 2022

In het nieuwe septembernummer van Roots geeft Govert Schilling meer tips om sterren te kijken. Ook zet hij de hoogtepunten in september op een rij. Bestel het nummer eenvoudig online, binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Foto: Unsplash


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws