Sterren kijken: hoogtepunten aan de hemel in september

Daniël Mulder

11 September 2018 .

sterrenhemel

Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft elke maand kijktips voor de beste shows aan de sterrenhemel. Kijk in september bijvoorbeeld naar de stralende koningin Cassiopeia.

sterrenhemel

Het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia is zichtbaar in september. Foto: Akira Fujii

Koningin Cassiopeia

Op aarde speelt koningin Byoncé de stadions plat. Maar aan de sterrenhemel straalt koningin Cassiopeia. En de populariteit van Cassiopeia heeft een véél langere historie dan die van de Amerikaanse popster. In september staat het W-vormige sterrenbeeld ’s avonds laat hoog aan de hemel.
Na de Grote Beer en Orion is Cassiopeia waarschijnlijk het bekendste sterrenbeeld. Net als de Grote Beer is het vanuit Nederland elke heldere nacht zichtbaar. De Poolster staat tussen de twee sterrenbeelden in.
In de Griekse mythologie was Cassiopeia de gemalin van koning Cepheus van Ethiopië, die zijn dochter Andromeda offerde aan het zeemonster Cetus. Andromeda werd op het nippertje gered door de held Perseus. Alle hoofdpersonen uit de mythe zijn als sterrenbeeld vereeuwigd.
Zingen doet Cassiopeia niet. Maar haar nachtelijke optredens zijn prachtig. En gratis bovendien.

Andere hoogtepunten in september

Donderdag 13 september
Links van de maansikkel, tijdens de avondschemering, is de planeet Jupiter zichtbaar. Kijk rond 21 uur en zorg ook voor een vrij uitzicht op het zuidwesten.

Maandag 17 september
De half verlichte maan staat ’s avonds op zeer kleine afstand van de geringde planeet Saturnus. Bekijk de twee hemellichamen tussen 21 en 21.30 uur in het zuidzuidwesten. De samenstand is natuurlijk schijnbaar. In werkelijkheid staat Saturnus bijna 4.000 keer zo ver van de aarde als de maan.

Zondag 23 september
Begin van de sterrenkundige herfst (03.54 uur). De zon trekt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht daarom overal op aarde even lang.

 

Foto header: Pixabay

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws