Stropers richten zich massaal op wilde rendieren

René Alblas

21 February 2017 .

Op het Russische schiereiland Taimyr leven honderdduizenden wilde rendieren, hun voortbestaan wordt bedreigd.

Dat olifanten en neushoorns in Afrika massaal gestroopt worden, is bij veel mensen wel bekend. De dieren worden op een zeer wrede manier om het leven gebracht, de daders nemen dan alleen de tanden en de hoorns mee. Er wordt vervolgens grof geld verdiend met deze onderdelen, in China en Korea worden er “medicijnen” van gemaakt met allerlei veronderstelde werkingen, zoals anti-kanker en potentie-verhogend.

Dat ook Russische wilde rendieren op deze manier gestroopt worden, is veel minder bekend. Het gaat hierbij om de geweiën, ook daarvan worden “medicijnen” gemaakt voor de Aziatische markt.

Het Taimyr Nature Reserve, waar de meeste rendieren leven, beschikt eenvoudigweg niet over genoeg rangers om de stropers tegen te houden.

Het gevolg voor de wilde rendieren, die leven in noord Siberië, is dramatisch. Waren er in 2000 nog ruim een miljoen exemplaren, nu leven er naar schatting nog zo’n 500.000. Als dit zo door gaat, zullen er in 2020 nog hooguit 150.000 over zijn. Overigens is deze daling niet alleen het werk van stropers, er mag jaarlijks ook een quota rendieren “gewoon” worden afgeschoten en daarnaast hebben de klimaatsverandering en de oprukkende steden hun invloed.

Inmiddels bemoeit het WNF zich ook met deze treurige zaak. Een totaalverbod op de jacht zou de beste oplossing zijn, omdat het soms lastig is om echte jagers en stropers uit elkaar te houden.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws