Boschplaat eerste Dark Sky Park van Nederland

Daniël Mulder

26 June 2015 .

De Boschplaat op Terschelling is door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot eerste Dark Sky Park van Nederland. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt.
Boschplaat
Wanneer de mensen en struiken op elkaar lijken, dan is het avond, zeggen de Ieren. Of, zoals de Italianen beweren: als honden en wolven niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Als je duisternis wilt beleven, dan is de Boschplaat op Terschelling een prima plek. Het is er zelfs zo donker dat het officieel een Dark Sky Parc is. Het buurtschap ‘De Buren van Oosterend’ en Staatsbosbeheer hebben dit voorjaar een aanvraag ingediend bij de International Dark Sky Association en het predicaat is nu toegekend.


Een Dark Sky Park is een plek waar het nog echt donker is, waar je de sterrenhemel goed kunt zien, waar lichtvervuiling geen kans heeft en waar ook aandacht is voor duisternisbeleving via nachtsafari’s en excursies om sterren te kijken. Wereldwijd zijn er twintig Dark Sky Parken, waarvan tien in Europa. Ook het Lauwersmeer is bezig deze duistere status te vergaren.


Gitzwart
Nederland is een van de dichtstbevolkte gebieden op aarde, toch is het waddengebied echt donker, hoe komt dat? Duisternisspecialist Wim Schmidt: “Voor Terschelling geldt dat er weinig mensen op Terschelling zelf wonen en dat de eerste grote lichtbronnen zoals Harlingen en Leeuwarden op zo’n dertig kilometerafstand liggen. Op satellietfoto’s zie je dan ook dat de Noordzeezijde gitzwart is.”


Een ander voordeel is de heldere lucht. Bij noordwestenwind stroomt er schone lucht over de Noordzee. In deze verse lucht zitten geen stofdeeltjes en vrijwel geen waterdamp die het zicht belemmeren. Dit zorgt ervoor dat je zelfs vlak boven de horizon nog sterren kunt zien. Volgens kenners is de sterrenhemel op het wad vergelijkbaar met die in Schotland en Noorwegen of met de sterrenhemel die je op twee tot drie kilometer hoogte in de bergen ziet.


De mooiste vijf sterrenhemels van Europa vind je hier.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws