Terug van weggeweest: het edelhert in Brabant

René Alblas

9 March 2017 .

Na ruim anderhalve eeuw is hij terug: het edelhert in Brabant! Het Brabants landschap heeft in samenwerking met stichting Ark op 6 maart 13 edelherten losgelaten in Het Groene Woud tussen Tilburg, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch.

De groep bestaat uit 4 herten en 9 hindes. De omvang van de groep komt in de natuur vaak voor. Deze startgroep kan nog langzaam groeien tot een mooie groep edelherten die past in het gebied. Het edelhertengebied ligt in de Scheeken, tussen Best en Liempde en is eigendom van Brabants Landschap. Het is omheind en 300 hectare groot.

De ontwikkeling van de Het Groene Woud is in een fase gekomen dat de aanwezigheid van edelherten een logische stap is, volgens Jan Baan, directeur van het Brabants landschap. Er is een leefgebied ontstaan van bijzondere natte bossen op rijke grond, met overgangen van bos naar grasland, hier voelt het edelhert zich het meeste thuis.

Foto: Marcel Braam

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn een belangrijke schakel door hun rol als planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Edelherten liggen graag te rollen in modderbaden die ze maken en ‘vegen’ met hun gewei langs bomen. Zo maakt de ‘koning van het woud’ letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.

Om de komst van de herten te vieren zijn er vanaf 1 april edelherten-excursies in het Groene Woud. Meer info over die excursies vind je hier.

Het uitzetmoment:

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws