Texel Big Day voor de huiszwaluw

Paul Bohre

28-04-2018 00:00:00

Huiszwaluw in vlucht; Common House Martin (Delichon urbicum) in flight

Op zaterdag 12 mei wordt tijdens het Waddenvogelfestival op Texel een Big Day georganiseerd. Vijftien teams gaan de strijd aan wie de meeste vogelsoorten ziet op een dag. Ook jij kunt helpen door deze teams te sponsoren. De opbrengst van deze dag gaat namelijk naar een goed doel: de bescherming van de huiszwaluw op het eiland.

Texel Big Day

Tijdens de Texel Big Day proberen 15 teams van 3-4 vogelaars in 24 uur, op de fiets, zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. Deze teams gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien. Bovendien gaat het geld dat ze hiermee verdienen naar een goed vogeldoel, dit jaar naar de huiszwaluw, want het gaat niet zo goed met deze broedvogel op het eiland.

Texel Big Day voor de huiszwaluw

Een van de succesvolle teams van 2017: the Dutch Knights. Foto: Harvey van Diek

Het goede doel

In de afgelopen 40 jaar is de Nederlandse populatie huiszwaluwen met zo’n 70% afgenomen. En al gaat het sinds de laatste eeuwwisseling weer iets beter, het zijn er nog steeds veel minder dan voorheen. Dit heeft meerdere oorzaken. Allereerst de daling van het aantal insecten, hun voedsel. Maar ook bijvoorbeeld het verdwijnen van modderpoeltjes, die de huiszwaluw nodig heeft om zijn nest te maken. Hij ‘plakt’ zijn nest tegen dakrand of geven van een huis aan. Droge voorjaren zijn ook desastreus, omdat de natte modder dan hard wordt.

Texel Big Day voor de huiszwaluw

Modder verzamelende huiszwaluw. Foto: Marc Guyt

Hulp aan de huiszwaluw

Met de opbrengt wordt ook voorlichting te geven aan mensen die een huiszwaluwkolonie hebben. Die kolonies willen de vogelaars zo goed mogelijk beschermen. Voorlichting kan het verschil maken. Ook worden speciale modderpoeltjes aangelegd op plekken waar huiszwaluwen broeden of wellicht kunnen gaan broeden. Een huiszwaluwentil en/of het aanbrengen van kunstnestjes kan dan een uitkomst zijn. Ook kunnen mensen helpen door kleine modderpoeltjes in de tuin of in de akkers te maken. Hier maken zwaluwen dankbaar gebruik van.

Doneer de Big Day

Kortom: doe mee met de Texel Big Day en doneer hier een bedrag voor de huiszwaluw op Texel.

Klik hier voor meer informatie over het Jaar van de huiszwaluw.

Recente Editie

Meer Nieuws