Tijgers terug in Kazachstan

René Alblas

8 September 2017 .

tijgers

Bengal tiger resting {Panthera tigris tigris} Bandhavgarh National Park, Madhya Pradesh, India.

Sinds 1948 zijn er geen tijgers meer in Kazachstan. In samenwerking met het WNF heeft de Kazachse overheid onlangs besloten om deze prachtige dieren te gaan herintroduceren in het grootste land van centraal Azië. Het gaat om een groep van 25 à 30 Siberische tijgers, afkomstig uit Rusland.

Een nieuw natuurreservaat

Voor het zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Er is een gebied van ruim 5.000 vierkante kilometer (vergelijkbaar met de provincie Gelderland) uitgekozen dat nu de status van natuurreservaat moet krijgen. Daarnaast moeten de uitgestrekte oeverbossen worden hersteld en prooidieren moeten worden teruggebracht zoals het Bochara hert. Ook moeten rangers worden opgeleid om de wilde dieren te beschermen tegen illegale activiteiten. De Kazachse overheid hoopt op termijn door de komst van de tijgers het ecotoerisme verder te ontwikkelen.

Lees meer over de verspreiding  van armoertijgers in China en Rusland.

Dit besluit is een mooie opsteker voor de 13 landen waar de dieren leven. Zij hebben afgesproken om er alles aan te doen om het aantal tijgers voor 2020 te laten verdubbelen. Dat is hard nodig omdat het aantal tijgers wereldwijd enorm is afgenomen: van 100.000 een eeuw geleden naar 3.900 nu.

Siberische tijger, onderzoek heeft uitgewezen dat de Siberische tijger genetisch gezien bijna gelijk is aan de Kaspische tijger, die in 1970 is uitgestorven

 

Bengaalse tijger, de talrijkste tijgersoort. Foto: Staffan Widstrand

 

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws