Tiny Forest: stadsbos ter grootte van een tennisbaan

Daniël Mulder

13 April 2018 .

Tiny Forest

Tiny Forests zijn kleine stadsbossen met de omvang van een tennisbaan (200 m2). In een Tiny Forest wordt een groot aantal boomsoorten geplant voor een zo hoog mogelijke biodiversiteit. Recent werd midden op de parkeerplaats van de Utrechtse wijk Terwijde het tiende minibos geopend.

De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma is de geestelijk vader van dit concept. “Na het zien van een TED-talk van hem, heb ik Tiny Forest 2,5 jaar geleden naar Nederland gehaald”, vertelt Daan Bleichrodt. Hij werkt als projectleider bij het IVN. In 2015 werd Het Groene Woud in Zaanstad aangeplant, het eerste officiële Tiny Forest: zeshonderd bomen verdeeld over veertig soorten.

Tiny Forest

Foto: IVN

Voetbalveld, tennisbaan en minibos

Met het succes van de Cruyff Courts en de Krajicek Playgrounds in het achterhoofd, wil IVN meer dan honderd van dit soort minibosjes aanplanten. In 2017 is onderzocht of de bosjes ook daadwerkelijk bijdragen aan de biodiversiteit. Wageningen Environmental Research heeft maandelijks de biodiversiteit in de bosjes in kaart gebracht. Het lijkt erop dat de bossen bijdragen aan een meer groene omgeving. Ook willen de onderzoekers meten wat het effect is op bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en de warmtehuishouding in de directe omgeving. En op het waterbergend vermogen.

Boskinderen

In februari dit jaar ontving het IVN een donatie van € 1.850.000 van de Postcode Loterij. Dat geld gaat naar het project ‘Elke buurt zijn eigen minibos’. Zo hoopt het IVN de komende drie jaar honderd Tiny Forests in Nederland realiseren, zodat kinderen in steden meer in contact komen met natuur.

Bleichrodt: “In mijn werk kom ik regelmatig kinderen tegen uit bijvoorbeeld Utrecht Zuilen of Den Haag die weinig met de natuur in aanraking komen. De natuur is te ver weg voor hen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tegenwoordig nog maar 300 meter van huis mogen spelen. Terwijl hun grootouders 1,5 kilometer van huis mochten. Juist kinderen van nu zullen te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Hen verbinden met de natuur is daarom essentieel. Daarom wil ik dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt.”

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws