Top 10 gevaarlijkste wilde dieren van Europa

redactie

3 December 2018 .

Wolven, beren of teken… wie staat er het hoogst in de top 10 gevaarlijkste wilde dieren van Europa?

10. Schapenteek

Teken leven van het bloed van mensen en dieren, dat ze via een zuigsnuit drinken. Ondertussen kunnen ze je besmetten met verschillende ziektes die ze met zich meedragen. Lyme en Q-koorts zijn twee van de gevaarlijkste virussen die ze over kunnen dragen.

9. Portugees oorlogsschip

Deze verzameling van allerlei poliepen lijkt op een kwal. Een steek van dit dier voelt als een zweepslag en door zijn gif kan je in shock raken en is er kans dat je hart en longen niet meer goed functioneren.

8. Europese zwarte weduwe

top 10 gevaarlijkste dieren

De giftigste spinnensoort van Europa leeft vooral in de mediterrane landen. Een kleine beet is genoeg om intense pijn te veroorzaken, maar er is ook kans op misselijkheid, stuiptrekkingen en hartritmestoornissen.

7. Veelvraat

top 10 gevaarlijkste dieren

Dit lid van de marterachtigen leeft vooral in noordelijke gebieden. Veelvraten zijn schuwe dieren en kunnen heel agressief zijn.

6. Aspisadder

Aspisadders leven vooral in het zuidwesten van Europa en zijn daar de gevaarlijkste slangensoort. Ongeveer 4% van de mensen die door ze worden gebeten, overleeft het niet; veel overlevenden krijgen door het gif van de Aspisadder blijvende schade aan ogen en lever.

5. Europese wolf

top 10 gevaarlijkste dieren

Over het algemeen proberen wolven zo min mogelijk met mensen te maken te hebben. De zeldzame keren dat ze mensen aanzagen voor een prooi, waren vrouwen en jonge kinderen de dupe. Helemaal in lijn met hun aangeboren vermogen de zwakste prooi te onderscheiden. Gelukkig is zo’n aanval tegenwoordig erg zeldzaam.

4. Bruine beer

Vooral in het oosten van Europa leven bruine beren in beboste gebieden. Ze kunnen tot wel 400 kilo wegen, zijn snel en hebben indrukwekkende klauwen en tanden. Ze kunnen krachtiger bijten dan een leeuw, dus je hebt een probleem als ze het op je gemunt hebben.

3. Witte haai

Witte haaien komen ook in Europa voor, in de Middellandse Zee. Ze vallen zelden aan, maar áls ze toeslaan is er een grote kans dat je het niet overleeft. In hun bek hebben ze immers zes rijen vol met scherpe tanden.

2. Wild zwijn

top 10 gevaarlijkste dieren

Wilde zwijnen kunnen snel rennen en hebben imposante slagtanden. Hiermee vallen ze ook af en toe een mens aan. Dit doen ze meestal uit zelfverdediging, of ter bescherming van hun jongen.

1. IJsbeer

top 10 gevaarlijkste dieren

In de noordelijkste streken van Europa kunnen mensen zomaar worden aangevallen door deze reuzen, als die op zoek zijn naar een voedzame maaltijd. Hard wegrennen heeft geen zin: een ijsbeer is net zo snel als een olympisch hardloopkampioen.

Andere dieren

Er zijn meerdere manieren om zo’n lijstje op te stellen. Kijk ook eens naar dit lijstje van gevaarlijkste dieren van de hele wereld.

 

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws