Top 5 hotspots voor vleermuizen

René Alblas

29 July 2016 .

Vleermuizen spreken met hun griezelfilmimago flink tot de verbeelding. De insecteneters doen echter niemand kwaad en zijn eigenlijk best schattig. Ze zitten graag op donkere plekjes, zoals in grotten en boomholtes, maar ook onder dakpannen en op kerkzolders. Roots zet de vijf beste hotspots om vleermuizen te spotten op een rijtje.

 

1. Amsterdam

“De Sloterplas is ’s zomers mijn favoriet, want daar leven de meeste soorten en zie je ze het beste” weet vleermuisdeskundige Floor van der Vliet. “Er zijn groepen gewone dwergvleermuizen, mogelijk wat ruige dwergvleermuizen, watervleermuizen en de laatvlieger. Deze is zo groot als een spreeuw, maar met zijn vleugels gespreid lijkt hij wel op een duif.”

Waar? De oosteroever van de Sloterplas.

 

2. Utrecht

De Inktpot, het NS-hoofdkwartier uit 1921 naast het Centraal Station, is volgens vleermuiswatcher Fred van Delft beroemd vanwege zijn kolonie dwergvleermuizen. Circa 1.500 dieren huizen er in de spouwmuren. ‘Een prachtig gezicht’ aldus Van Delft.

Waar? NS-gebouw De Inktpot aan het Moreelsepark.

 

3. Arnhem

“In Park Sonsbeek zijn ten minste acht soorten te vinden, omdat het een oud bos is. Bovendien zijn er grote waterpartijen, weides, een hertenkamp en een woonwijk vlakbij. Daardoor zijn er voor elke soort genoeg mogelijkheden om te foerageren en potentiële kolonieplekken om jongen te krijgen”, meldt vleermuisdeskundige Rob Vermeulen. “De meest voorkomende is de gewone dwergvleermuis, maar vaak zie ik ook de watervleermuis, laatvlieger en rosse dwergvleermuis.”

Waar? Park Sonsbeek.

 

4. Leiden

“In het stadspark de Leidse Hout vliegen boven de grote vijver bijna elke avond watervleermuizen” vertelt Anna-Jifke Haarsma van vleermuisadviesbedrijf Batweter. “Ook langs de Haarlemmertrekvaart ter hoogte van het Heempark en Oud-Poelgeest kan je ze vinden. Maar als er op het water veel kroos ligt, kiezen ze het hazenpad.”

Waar? Haarlemmertrekvaart en stadspark de Leidse Hout.

 

5. Brussel

In het zogeheten Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn maar liefst negentien soorten ontdekt. “Het Zoniënwoud neemt de meeste soorten voor zijn rekening”,  vertelt Guy Rotsaert van Leefmilieu Brussel. “Onder de meest zeldzame vleermuizen die ooit gespot zijn, bevinden zich de mopsvleermuis, de ingekorven vleermuis, dwaalgast, grote hoefijzerneus, vale vleermuis, Bechsteins vleermuis, Brandts vleermuis en meervleermuis. De watervleermuis zie je er ook.”

Waar? Op verschillende plaatsen in het Zoniënwoud en de vijvers in de buurt.
Vleermuisfoto Christian Biemans

Foto boven: Alain Pardon

Foto onder: Christian Biemans

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws