Topvogelgids voor dwaalgastenfans

Paul Bohre

13 April 2018 .

Iedere vogelaar hoopt ooit eens een zeldzame vogel te ontdekken, in jargon ook wel dwaalgast genoemd. Het gloednieuwe boek Zeldzame vogels van Europa biedt hiervoor de eerste complete fotogids. Maar liefst 460 (zeer) zeldzame soorten in Europa en het West-Palearctisch gebied worden behandeld.

 

Van de circa 850 soorten vogels die ooit in Europa zijn gezien, hebben de Franse auteurs Frédéric Jiguet en Aurélien Audevard de 460 zeldzaamste vogels in één boek gebundeld. Dit zal vooral de wat fanatiekere vogelaars en twitchers (vakterm voor vogelaars die zeldzame soorten bezoeken), bijzonder aanspreken. Het gaat niet alleen om Europese soorten, maar vooral om Amerikaanse en Aziatische dwaalgasten.

In de inleiding wordt uitleg gegeven waarom vogels soms ver afdwalen. Gedreven door stormen, uit koers geraakt door een navigatiefout. Tijdens de trek leggen soorten soms enorme afstanden af. Ze vliegen dwars over Centraal-Azië of over de Atlantische Oceaan en kunnen om allerlei redenen zomaar ergens anders opduiken. En juist dat maakt vogels kijken zo spannend.

 

Topvogelgids

Maar goed, geef zo’n vreemde vogel maar eens de goede naam. Want juist de (zeer) zeldzame gasten vind je in de gangbare vogelgidsen voor Europa niet terug. Of alleen heel summier beschreven, met een of twee plaatsjes erbij. In dit boek worden 460 soorten helder uiteengezet, met maar liefst 2000 foto’s. Deze foto’s laten per soort de verschillende kleden en ook ondersoorten zien.

De kaarten geven inzicht in de verspreiding tijdens het broedseizoen en in de winter. Leuk zijn ook de vermeldingen van het aantal waarnemingen in Nederland en België. Op de verspreidingskaartjes zie je waar al deze dwaalgasten broeden, het hele jaar aanwezig zijn en overwinteren. Waaruit je dan op kunt maken hoe ver de soort uiteindelijk is afgedwaald. En de goede tijd voor het vinden van zo’n zeldzame vogel (april, mei, juni) komt er nu weer aan. Met deze onmisbare gids kan iedere gevorderde vogelaar nu het veld in! Wie vindt de eerste dwaalgast?

 

 

Zeldzame vogels van Europa, door Frédéric Jiguet en Aurélien Audevard, KNNV Uitgeverij, € 39,95.

Je kunt het boek hier inkijken en bestellen.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws