Trekkende distelvlinders

Paul Bohre

17 August 2023 .

De laatste dagen worden weer trekkende distelvlinders gemeld. Een fenomeen dat niet alleen bij vogels voorkomt, maar ook bij vlinders. Andere bekende voorbeelden van trekvlinders zijn de atalanta, kolibrievlinder en gamma-uil. Ze komen met de warme windstromen uit het zuiden mee.

Distelvlinders zijn lange afstand trekkers. Deze zeer algemene trekvlinder wordt ieder jaar verspreid over het hele land gezien, maar de aantallen wisselen jaarlijks aanzienlijk. Het ene jaar zie je ze bijna niet, het andere jaar overal. Een invasie van distelvlinders valt vaak samen met langdurige wind uit het zuiden en soms ook de binnenkomst van Sahara-zand in ons land.

Trekkende distelvlinders
Een distelvlinder trekt over een afstand van maar liefst 4.000 kilometer. Foto: Paul Böhre

Zuidenwind brengt vlinders

De eerste distelvlinders die we in Nederland zien in mei en juni zijn meestal immigranten uit Noord-Afrika. Ze leggen daarbij soms wel een afstand van 4.000 kilometer af! Die zijn wat kleiner en ook vaal gekleurd en flink versleten. De vlinders die je later in de zomer ziet zijn waarschijnlijk de nakomelingen van die emigranten uit het vroege voorjaar. Ze komen uit de pop en zijn heel fraai van vorm en kleur, want vers. De distelvlinders die hier in het voorjaar binnenkomen vliegen voor een deel door naar Scandinavië en planten zich voor een deel hier voort, waarna ze sterven. Het kan zijn dat we dan in augustus weer een explosie van deze schitterende vlinders kunnen meemaken als deze nakomelingen ook uit de pop komen.

Trekkende distelvlinders
Favoriete voedselplanten van de distelvlinder zijn akkerdistel, vlinderstruik en beemdkroon. Foto: Paul Böhre

Trekkende distelvlinders

In sommige jaren komen er met langdurige zuidenwind heel veel distelvlinders binnen. Dat was bijvoorbeeld in 2019 het geval. Zelf heb ik dit invasiefenomeen op een wel heel spectaculaire manier mogen meemaken. Op een dag in juni, ergens in de jaren tachtig, moest ik een keer lang wachten op een treinaansluiting in Noord-Spanje. Het station bevond zich aan de voet van een vallei door de Pyreneeën. In enkele uren tijd vlogen er misschien wel 10.000 distelvlinders voorbij. Ze waren gewoonweg niet te tellen, vlogen in een onafgebroken sliert de bergen in. Een ongelooflijk vrolijk gezicht.

Weetje

Distelvlinders gebruiken de distel en grote brandnetel om hun eieren op af te zetten (waardplant).

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

...

HART VOOR DE NATUUR

Tips voor verantwoord fotograferen

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws