Doe mee met de Tuinvlindertelling

Paul Bohre

30 June 2023 .

Doe je komend weekend mee met de Tuinvlindertelling 2023? Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli mag je zo vaak vlinders tellen als je wilt. En nu maar hopen op mooi vlinderweer.

Elke telling wordt gewaardeerd, en je mag gedurende het weekend ook zo vaak tellen als je wilt! Maar één keer meedoen is al geweldig. Meedoen is simpel, je kunt jouw telresultaten eenvoudig en snel doorgeven. Neem een kijkje op Tuintelling.nl en registreer je alvast!

Tuinvlindertelling 2023
De atalanta behoort tot de grootste tuinvlinders. Foto: Agami/Wil Leurs

Doe mee met de Tuinvlindertelling 2023

Tuinvlinders tellen kost slechts een kwartiertje. En je helpt de Vlinderstichting om een beter inzicht te krijgen in de vlinderstand van Nederland. Hoe werkt het?

  • Tel zo vaak mee als je wilt. Het mag zelfs meerdere keren op een dag.
  • Kies het liefst een zonnig moment op de dag. Als het niet te warm is, kun je het beste tussen 11.00 en 15.00 uur gaan tellen, dan zijn de meeste vlinders actief. Maar als het heel heet is, kun je beter een moment voor 11.00 ‘ s ochtends of na 17.00 uur ‘s avonds kiezen.
  • Loop een rondje door je tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet.
  • Tel de waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je bepaalde vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Bijvoorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zie je weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen.
Tuinvogeltelling 2023
Een prachtige soort die je ook in de tuin kunt zien is de distelvlinder. Foto: Agami/Wil Leurs

Vlinders herkennen

Ben je niet zo’n vlinderkenner maar lijkt het je wel heel leuk om hier aan mee te doen? Geen probleem, op de website van de Vlinderstichting vind je een mooie vlinderherkenningskaart, hierop vind je in één oogopslag de 22 meest voorkomende vlinders.

De ‘Zakgids Vlinders van de Benelux’ beschrijft alle soorten dagvlinders voor de hele Benelux, inclusief soorten die recent zijn waargenomen. Deze gids maakt het voor iedereen gemakkelijk om vlinders in de Benelux te herkennen, zowel voor beginners als gevorderden.

Foto bovenaan: gehakkelde aurelia, Agami/Wil Leurs.

...

Natuurfotowedstrijd 2024: Stem op jouw favoriete foto

...


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws