Turkse schoonheid: de witte paardenkastanje

Marloes Blom

2 mei 2023 .

witte paardenkastanje

Bloemenliefhebbers richten hun blik meestal naar de grond. Toch bloeit ook boven je hoofd veel moois. Vooral in parken, tuinen en straten staan prachtig bloeiende bomen. Zoals de witte paardenkastanje.

De witte paardenkastanje is het bekendst om zijn glanzende vruchten, maar de bloemen zijn minstens even fraai. Van dichtbij is elke bloem een kunstwerkje: wit met een subtiele tekening in het hart en sierlijk omhoog gekrulde meeldraden. Van veraf is een bloeiende kastanjeboom een feest. De bloemtrossen knallen begin mei – vaak al in april – uit de grote kleverige knoppen.

Tegenwoordig is de paardenkastanje overbekend van straten en schoolpleinen, maar dat is niet altijd zo geweest. Zijn natuurlijke verspreidingsgebied is Griekenland, Albanië en Bulgarije. Zo’n vijf eeuwen geleden vielen die landen nog binnen het Ottomaanse Rijk en de Turken konden de boom wel waarderen. Ze plantten hem ook in andere delen van het rijk. Ogier Gisleen van Boesbeke was gezant van de Duitse keizer bij de Osmaanse sultan. Hij was een fanatiek plantenverzamelaar en bracht de paardenkastanje naar West-Europa. En ook de tulp.

Lees ook:
De reis van de bostulp

Benieuwd naar de andere bloeiende buurtbomen, zoals de magnolia, tulpenboom en judasboom? Check Roots mei, nu verkrijgbaar in de winkels en via de webshop.

Meer lezen

Wat je leest in Roots november:

  • November + treevember: aanpoten!
  • Successtory: de oehoe
  • Herfstwandelen in het spoor van de Hierdense Beek (+ routekaart)
  • Natuurommetje bij Zuidlaren
  • De mooiste lezersfoto’s van eekhoorns
  • Film ‘Het wilde België’: in gesprek met de maker
  • 11x pretty in pink, van zoutmeer tot roze dolfijn

En nog veel meer. Bestel deze Roots snel – binnen Nederland betaal je geen verzendkosten.

Tekst: Geert-Jan Roebers Foto bovenaan: Getty Images


Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste natuurnieuws van Roots!


Meer Nieuws